- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (27.03.2012, 14:55)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani
Numărul persoanelor afectate de stresul legat de locul de muncă va creşte în următorii cinci ani în România şi în celelalte state europene, efectele crizei economice fiind una dintre cauze, rezultă dintr-un sondaj european privind securitatea şi sănătatea în muncă.
Urmărește
890 afișări
Stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Opt din zece europeni activi cred că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani, iar 79 la sută dintre directori recunosc că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, potrivit sondajului european.
Estimările arată că şi în România stresul legat de locul de muncă va creşte foarte mult în următorii cinci ani, efectele crizei economice putând constitui una din cauze prin incertitudinea păstrării locului de muncă, respectiv găsirea unui loc de muncă adecvat pentru tinerii absolvenţi, reducerea veniturilor din salarii prin ajustări salariale în diferite sectoare de activitate, creşterea sarcinii de muncă prin reduceri de personal, diminuarea volumului investiţional, în general.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
-
MApN: în judeţul Tulcea a fost detectată o ţintă aeriană de mici dimensiuni
-
Azerbaidjanul „se aşteaptă ca partea rusă să recunoască” doborârea avionului de pasageri
Aproape 52 la sută dintre persoanele care consideră că numărul persoanelor afectate de stresul legat de muncă va creşte în următorii cinci ani preconizează că "va creşte foarte mult".
Această situaţie reflectă constatările sondajului ESENER realizat de EU-OSHA cu privire la riscurile noi şi emergente la locul de muncă, potrivit căruia 79 la sută dintre directori consideră că stresul reprezintă o problemă în întreprinderile lor, ceea ce face ca stresul să fie la fel de important pentru întreprinderi ca accidentele de muncă.
Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA) precizează că stresul legat de muncă este una dintre cele mai importante provocări în materie de sănătate şi securitate în muncă în Europa, reprezentând costuri enorme în termeni de probleme umane şi performanţă economică.
Sondajul a constatat, de asemenea, că 86 la sută dintre europeni sunt de acord că respectarea de practici adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă este necesară pentru competitivitatea economică a unei ţări, din această categorie 56 la sută fiind pe deplin de acord.
Opiniile sunt similare în rândul lucrătorilor şi al persoanelor care nu lucrează (86 la sută şi, respectiv, 85 la sută sunt de acord).
"Criza financiară şi schimbările permanente din mediul profesional sunt din ce în ce mai solicitante pentru lucrători, prin urmare nu este surprinzător că stresul legat de locul de muncă este printre primele lucruri la care se gândesc oamenii. Indiferent de vârstă, de sex sau de dimensiunea organizaţiei, o majoritate impresionantă a persoanelor consideră că stresul legat de muncă va creşte", spune dr. Christa Sedlatschek, directorul EU-OSHA.
Ea precizează că există variaţii interesante la nivel naţional în ceea ce priveşte persoanele care preconizează că stresul legat de muncă "va creşte foarte mult", norvegienii fiind cel mai puţin îngrijoraţi (16 la sută), iar grecii cei mai îngrijoraţi cu privire la creşterea nivelului de stres (83 la sută afirmă că "va creşte foarte mult").
În Anul european al îmbătrânirii active şi solidarităţii între generaţii, sondajul a constatat că 87 la sută din populaţia europeană consideră că practicile adecvate în materie de securitate şi sănătate în muncă sunt importante pentru a contribui la prelungirea vieţii active a persoanelor înainte de pensionare.
Sursa citată mai aminteşte că un sondaj recent Eurobarometru a arătat că mulţi europeni sunt pregătiţi pentru îmbătrânirea activă, însă este posibil ca situaţia actuală cu care se confruntă în ceea ce priveşte securitatea şi sănătatea în muncă să nu le permită să lucreze până la o vârstă mai înaintată.
Potrivit Eurostat, deşi în general vârsta de pensionare este de 65 de ani în Europa, vârsta medie a ieşirii de pe piaţa muncii în 2009 a fost de aproximativ 61,5 ani.
În sondajul Eurobarometru, patru europeni din zece (42 la sută) consideră că vor fi în măsură să îndeplinească sarcinile de lucru din prezent până la vârsta de cel puţin 65 de ani, în timp ce 17 la sută preconizează că nu-şi vor putea continua activitatea la actualul loc de muncă după vârsta de 59 de ani.
Sondajul, efectuat de Ipsos MORI pentru Agenţia Europeană pentru Sănătate şi Securitate în Muncă (EU-OSHA), a cules opiniile a peste 35.000 de persoane din 36 de ţări europene privind aspecte de actualitate legate de muncă, inclusiv stresul, şi importanţa securităţii şi sănătăţii în muncă pentru competitivitatea economică şi în contextul prelungirii vieţii active.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Prea multă muncă creşte riscul de depresie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe