- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (23.06.2013, 18:26)
- Florin Badescu
STUDIU: Aerosolii produşi de activităţile umane reduc frecvenţa furtunilor tropicale
Aerosolii - mici particule solide sau lichide aflate în suspensie în atmosferă, care pot influenţa formarea norilor - produşi de activităţile umane au redus considerabil frecvenţa furtunilor tropicale din Atlanticul de nord pe parcursul secolului al XX-lea, potrivit unui studiu publicat în revista Nature Geoscience.
Urmărește
259 afișări
STUDIU: Aerosolii produşi de activităţile umane reduc frecvenţa furtunilor tropicale (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Acţiunea aerosolilor rezultaţi din activităţi umane rămâne unul dintre factorii cei mai incerţi implicaţi în fenomenul de încălzire globală. Aceste particule chimice (ozon, sulf etc.) pot să modifice razele solare care ajung la suprafaţa Terrei ("efect parasol"). În egală măsură, ei servesc şi ca "germeni" pentru picăturile de ploaie care compun norii, putând modifica longevitatea acestora şi, local, cantitatea de ploaie pe care aceştia o produc.
Potrivit unor ipoteze, creşterea concentraţiei de aerosoli înregistrată în a doua jumătate a secolului al XX-lea a accentuat seceta din Sahel şi a slăbit ciclul musonilor de pe subcontinentul indian.
Nick Dunstone de la Met Office din Marea Britanie (Institutul de meteorologie) şi colegii săi consideră că aerosolii influenţează în orice caz temperatura de la suprafaţa apei în Atlanticul de nord. Prin urmare, ei sunt capabili să modifice ritmul cu care apar furtunile tropicale în această zonă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zborul-test al navei spaţiale Starship a SpaceX eşuează, după ce racheta a fost distrusă
-
Liderul Houthi: Vom continua atacurile dacă Israelul nu respectă acordul de încetare a focului
-
Marea Britanie, dispusă să trimită trupe de menţinere a păcii în Ucraina, afirmă Keir Starmer
Pentru a-şi demonstra teoria, autorii studiului au folosit modele climatologice utilizate în mod frecvent pentru a simula schimbările climatice trecute şi viitoare. Făcând să varieze diverse criterii, ei au ajuns la concluzia că furtunile tropicale din Atlanticul de nord sunt mai puţin frecvente în perioadele în care concentraţiile de aerosoli sunt mai ridicate deasupra acestei regiuni.
Potrivit calculelor lor, aerosolii produşi de activităţile umane sunt principalii vinovaţi de apariţia acestui fenomen. Ca dovadă, atunci când concentraţia lor a început să scadă după 1990, furtunile tropicale au cunoscut o creştere în intensitate.
Influenţând formarea norilor de deasupra Atlanticului de nord şi scăzând temperatura la suprafaţa mării, aerosolii modifică circulaţia atmosferică tropicală.
Citește pe alephnews.ro: Cum se vor desfășura alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai? TikTok, Facebook și Google riscă amenzi uriașe dacă nu respectă regulile lui Ciolacu
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Simpaticul domn Marcel Ciolacu, un Dobi-Tik-Tok, nu știe nimic legat de guvernare. Azi îți dă taxe noi, mâine îți ia pensia pe care ți-a promis-o ieri
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Povestea de viață a lui Paul, un om al străzii care a devenit multimilionar. Cu doar 700 de dolari și-a construit un adevărat imperiu
CANCAN.RO
Bruce Willis, apariție rară în public! Actorul este de nerecunoscut: Cum arată acum starul din „Die Hard”, grav bolnav
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe