- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MASSACHUSETTS, (30.09.2013, 18:46)
- Dorina Călin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Alcoolul îmbunătăţeşte memoria persoanelor în vârstă
Consumul moderat de alcool îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare, astfel că un pahar cu vin în fiecare zi ar putea reprezenta cheia pentru a avea mintea limpede la o vârstă înaintată, potrivit unui studiu recent.
Urmărește
1883 afișări
STUDIU: Alcoolul îmbunătăţeşte memoria persoanelor în vârstă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform unui studiu pe termen lung, la care au participat persoane în vârstă, consumul moderat de alcool îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de învăţare. Cercetările arată că beneficiile apar după vârsta de mijloc. Cu toate acestea, nu toată lumea va resimţi beneficiile unei băuturi zilnice. S-a constatat că aproximativ 80% dintre pensionari vor simţi beneficiile consumului de alcool, în timp ce pentru 20% dintre pensionari alcoolul nu va avea niciun efect. De fapt, pentru cei din urmă, consumul de alcool ar putea avea efecte adverse, întrucât ADN-ul lor include o genă numită APOE e4, care a fost legată de boala Alzheimer, informează dailymail.co.uk.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Studiul, publicat în revista Alcohol And Alcoholism, a arătat că în cazul persoanelor care au gena APOE e4, capacitatea de învăţare şi memorie suferă un declin, în timp ce consumul moderat de alcool a fost asociat cu o creştere a capacităţii de învăţare şi memorie în rândul persoanelor care nu au gena APOE e4.
Cercetătorii au precizat că sunt "câteva mecanisme" care pot explica relaţia dintre alcool şi capacitatea de a gândi clar. Printre acestea se numără proprietăţile antiinflamatorii ale alcoolului şi faptul că un consum moderat de alcool protejează împotriva demenţei, accidentului vascular cerebral, bolilor coronariene şi diabetului de tip 2.
Studiul, realizat de universităţile din Kentucky şi Maryland, a arătat că gena APOE e4 este recunoscută ca fiind un factor de risc pentru Alzheimer şi este asociată cu slaba capacitate cognitivă în rândul persoanelor care nu suferă de demenţă.
Studiul a analizat 619 pensionari din Statele Unite ale Americii, cu vârste cuprinse între 69 şi 92 de ani. Aceştia au făcut parte dintr-un proces îndelungat de monitorizare care a început în 1948. Astfel, obiceiurile lor în ceea ce priveşte consumul de alcool şi funcţiile cognitive au fost monitorizate din timpul vârstei mijlocii şi până în prezent.
Cercetătorii au descoperit că efectele alcoolului asupra organismului au fost determinate de existenţa sau nu a variantei e4 a genei APOE, care ajuta la reglarea nivelului de colesterol din corp. Dintre cei 22% care au fost descoperiţi că aveau gena respectivă, persoanele care nu consumau alcool s-au descurcat mai bine la testele care analizau nivelul funcţiei cerebrale. Pentru cei 78% dintre cei care nu aveau e4, aceia cărora le plăcea alcoolul au manifestat abilităţi de memorie şi de învăţare mai bune decât cei care nu consumau alcool. Efectul a fost mai bun pentru cei care consumau între şapte şi 14 băuturi pe săptămână.
Un studiu recent al Universităţii din Newcastle a arătat că limitele de siguranţă pentru persoanele în vârstă trebuie să fie reduse, pentru a evita ca alcoolul să interfereze cu medicamentele şi să provoace depresii şi demenţă.
Cercetătorii au precizat că fiecare om reacţionează diferit la băutură, iar fiecare persoană în vârstă trebuie să fie conştientă că prea mult alcool poate cauza sau accentua problemele de sănătate.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36