STUDIU: Anomaliile cromozomiale cresc riscul de cancer pentru pacienţii diabetici

Anomaliile cromozomiale ar putea explica existenţa unui risc ridicat de cancer al sângelui la pacienţii care suferă de diabet de tipul 2 (cel mai frecvent tip de diabet), potrivit unui studiu franco-britanic publicat în revista Nature Genetics.

Urmărește
264 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Anomaliile cromozomiale cresc riscul de cancer pentru pacienţii diabetici

STUDIU: Anomaliile cromozomiale cresc riscul de cancer pentru pacienţii diabetici (Imagine: Shutterstock)

Diabetul de tipul 2 este o maladie endocrină despre care medicii ştiu de multă vreme că este asociată cu riscul ridicat de cancere hematologice, precum leucemie şi limfom. Motivele din spatele acestei asocieri (diabet-cancer) au rămas însă puţin cunoscute până în prezent.

Studiind AND-ul sangvin recoltat de 7.437 de persoane în vârstă de peste 50 de ani, dintre care 2.208 erau pacienţi diagnosticaţi cu diabet de tip 2, medici din Franţa, Marea Britanie şi Qatar au ajuns la concluzia că una dintre explicaţii ar putea consta în prezenţa anumitor anomalii cromozomiale, anomaliile clonale în mozaic (ACM).

Aceste anomalii afectează porţiuni mari din cromozomi (uneori chiar în întregime) şi apar în AND-ul celulelor sangvine sau salivare ale persoanelor în vârstă.

Ele sunt foarte rare la persoanele tinere, în condiţiile în care aceste anomalii afectează 2% din totalul persoanelor de peste 70 de ani, la care declanşează riscul de cancere, în special cele hematologice.

În studiul lor, oamenii de ştiinţă au evidenţiat faptul că ACM erau de patru ori mai numeroase la pacienţii care suferă de diabet de tip 2 decât la pacienţii din grupul-ţintă. Diabeticii purtători ai acestor anomalii prezentau totodată mai multe complicaţii vasculare (la nivelul ochilor, al rinichilor şi al inimii) decât diabeticii nepurtători de ACM.

Rezultatele acestui studiu, coordonat de profesorul Philippe Froguel, ar putea avea implicaţii clinice importante, în special pentru detectarea fazelor precanceroase la anumiţi diabetici. "Aceşti pacienţi ar putea fi trataţi imediat după primele semne de leucemie prin chimioterapii uşoare", afirmă cercetătorul francez.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), 347 de milioane de persoane suferă de diabet pe plan mondial, diabetul fiind o maladie metabolică care constă într-o creştere anormală a concentraţiei de zahăr (glicemie) din sânge.

Peste 90% dintre aceşti pacienţi suferă de diabet de tip 2, care apare în general la o vârstă adultă şi care este favorizat de obezitate şi de un stil de viaţă sedentar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici