- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (23.10.2015, 11:29)
- Raluca Bădoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Bacteriile pot comunica între ele pentru a-şi coordona acţiunile
Un nou studiu a demonstrat faptul că organisme unicelulare folosesc semnale electrice pentru a comunica asemenea celulelor nervoase umane.
Urmărește
543 afișări
STUDIU: Bacteriile pot comunica între ele pentru a-şi coordona acţiunile (Imagine: AFP / Mediafax Foto)
Oamenii de ştiinţă din Statele Unite ale Americii au descoperit că bacteriile - de obicei organismele unicelulare, care ne fac rău - pot comunica una cu alta într-un mod similar cu cel al celulelor nervoase din creierul uman, relatează Independent.
Cercetătorii au constatat că - la fel ca celulele nervoase umane - bacteriile ar putea folosi semnale electrice pentru a "vorbi" una cu alta. În acest fel, organismele aparent primitive pot sincroniza acţiunile unei colonii de miliarde de indivizi microscopici să funcţioneze "ca un creier microbian".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Descoperirea a venit după ce oamenii de ştiinţă au observat că, odată ce coloniile de bacterii au ajuns la o anumită dimensiune, au capacitatea de a evolua într-o serie de cicluri periodice.
Prin examinarea coloniilor folosind un colorant fosforescent sensibil la tensiune, au descoperit că bacteriile sunt capabile să trimită semnale una alteia prin eliberarea de valuri de particule de potasiu încărcate electric numite ioni.
În acest mod, bacteriile de la exteriorul unei colonii sunt capabile să extragă substanţe nutritive pentru a hrăni întreg habitatul, ca acesta să poată evolua şi să se dezvolte. Pentru a confirma mecanismul de comunicare, oamenii de ştiinţă au scos din bacterii canalul care a permis particulelor de potasiu încărcate electric să curgă şi în afara organismelor.
Coordonatorul studiului, doctorul Gurol Suel, de la Universitatea California din San Diego, a declarat: "La fel ca neuronii din creierul nostru, am constatat că bacteriile folosesc canale de ioni pentru a comunica una cu alta prin semnale electrice. Comunitatea de bacterii din cadrul biofilmelor pare să funcţioneze mai mult ca un "creier microbian".
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord