STUDIU: Ce se întâmplă atunci când africanii ''adoptă'' dieta unui american timp de 2 săptămâni

În cadrul unui studiu, cercetătorii au cerut participanţilor, 20 de americani iubitori de alimente fast food, să facă schimb de obiceiuri alimentare cu 20 de persoane care trăiesc în mediul rural din Africa de Sud.

Urmărește
6248 afișări
Imaginea articolului STUDIU: Ce se întâmplă atunci când africanii ''adoptă'' dieta unui american timp de 2 săptămâni

Ce se întâmplă atunci când africanii ''adoptă'' dieta unui american timp de 2 săptămâni

Potrivit Descoperă, rezultatul studiului a fost că, în termen de două săptămâni, sud-africanii au avut schimbări "remarcabile" în biomarkerii care indică riscul de cancer de colon. Pe când americanii şi-au redus foarte mult aceşti bioindicatori datorită noii lor diete specifice mediului rural african.

"În doar două săptămâni, o schimbare a dietei dintr-una occidentalizată la una africană tradiţională, bogată în fibre şi săracă în grăsimi, a redus aceşti biomarkeri ai riscului de cancer. Acest lucru indică faptul că niciodată nu este prea târziu să-ţi modifici indicatorii ce indică riscul de cancer de colon", a declarat cercetătorul principal Stephen O'Keefe, de la Universitatea din Pittsburgh, SUA.

Studiul a fost iniţiat după ce cercetătorii au observat că afro-americanii au o rată de 13 ori mai mare de cancer de colon decât sud-africanii. Cercetătorii au presupus că această diferenţă se datorează unui rezultat al dietei americanilor care este săracă în fibre şi bogată în proteine ​​animale şi grăsimi.

Pentru cerectare, ei au invitat câte 20 de voluntari sănătoşi, de vârstă mijlocie, din fiecare comunitate (afro-americani şi sud-africani) şi au efectuat un schimb de alimente timp de două săptămâni. Toată perioada, voluntarii au fost supravegheaţi cu atenţie. În acest timp, americanii au adoptat dietele sărace în grăsimi şi bogate în fibre, iar sud-africanii au consumat produse cu emisii reduse de fibre, diete bogate în grăsimi, mai mulţi burgeri şi cartofi prăjiţi.

Cercetătorii au măsurat nivelul biomarkerilor importanţi, care indică riscul de cancer de colon, înainte şi după experiement.

"Modificarea dietei alimentare a dus la schimbări remarcabile şi reciproce a biomarkerilor mucoasei cu risc crescut de cancer. Schimbări au fost înregistrate şi în aspectele microflorei şi metabolismului, cunoscute ca elemente care afectează riscul de cancer", au notat cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Communications.

Cercetătorii estimează că până la o treime din cazurile de cancer de colon ar putea fi evitate dacă dieta alimentară ar suferi modificări, relatează Descoperă.

Un alt studiu recent a demonstrat că, la şobolani, este nevoie de numai două săptămâni de dietă cu junk food, pentru ca organismele lor să sufere schimbări în comportamentul alimentar.

"Am constatat că este foarte încurajator faptul că doar două săptămâni de modificări ale dietei pot aduce schimbări în indicatorii de sănătate care indică îmbunătăţiri", a declarat Amanda Salis, expert în nutriţie şi obezitate de la Universitatea din Sydney, care nu a fost implicat în studiu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici