- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (24.02.2016, 13:51)
- Marina Manastîrlî
STUDIU: Creierul uman ar putea memora o cantitate de date echivalentă cu întregul Internet
Creierul uman este capabil să stocheze în memorie atât de multe informaţii cât conţine întreg internetul, relevă un studiu. Cercetătorii au descoperit că o celulă cerebrală utilizează 26 de moduri diferite de a codifica "biţii" săi, scrie Descoperă.
Urmărește
4497 afișări
Creierul uman ar putea memora o cantitate de date echivalentă cu întregul Internet (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Foto)
Specialiştii au descoperit că, spre deosebire de un calculator clasic, care codifică informaţiile în coduri precum 0 şi 1, o celulă cerebrală utilizează 26 de moduri diferite de a codifica "biţii" săi. Astfel, potrivit calculelor cercetătorilor, creierul uman ar putea stoca un petabyte (sau cvadrilion de bytes) de informaţii.
"Aceasta este o bombă reală în domeniul neurologiei. Noile noastre măsurări ale memoriei creierului cresc estimările conservatoare cu un factor de 10", a declarat Terry Sejnowski, biolog la Institutul Salk din La Jolla, California.
Totodată, creierul uman poate stoca această cantitate uluitoare de informaţii în timp ce consumă energie suficientă pentru a conecta un bec slab.
Prin contrast, un computer cu aceeaşi memorie şi putere de procesare ar avea nevoie de un gigawatt de putere, sau "puterea unei întregi centrale nucleare pentru a rula un calculator asemenea "computerului" uman care face acelaşi lucru cu 20 de waţi", a declarat co-autorul studiului, Tom Bartol, un neurolog la Institutul Salk.
Echipa şi-a concentrat atenţia, în special, asupra hipocampusului, o regiune a creierului care joacă un rol-cheie în memoria şi învăţarea pe termen scurt.
Echipa de cercetare a luat o minusculă parte din hipocampusul unui şobolan, a pus-o în lichidul de îmbălsămare, apoi a feliat-o în părţi şi mai mici cu un cuţit de diamant extrem de ascuţit. "A fost un proces asemănător cu felierea unei portocale", a explicat Bartol.
Deşi creierul unui şobolan nu este identic cel uman, caracteristicile anatomice de bază şi funcţiile sinapselor sunt foarte similare la toate mamiferele.
Cercetătorii de la la Institutul Salk au petrecut un an, urmărind fiecare tip de celule, apoi au numărat toţi neuronii compleţi sau celulele creierului din ţesut şi au totalizat 450. Din acest număr, 287 au avut structurile complete ce i-au interesat pe cercetători, citează Descoperă.
După ce au realizat mai multe experimente, cercetătorii au fost în stare să calculeze exact cât de multe informaţii pot fi transmise între oricare doi neuroni. Informaţiile pe calculatoare sunt depozitate în biţi, care pot avea două valori potenţiale, şi anume 0 sau 1. Acelaşi mesaj binar, provenind de la un neuron, poate produce 26 de dimensiuni diferite de neuroni. Deci, ei au folosit teoria informaţiilor de bază pentru a calcula cât de mulţi biţi de date poate deţine fiecare neuron.
"Pentru a converti numărul 26 în unităţi de biţi, ridicăm 2 la puterea n şi este egal cu 26 şi ne rămâne să-l aflăm pe n. În acest caz, n = 4.7 biţi", a explicat neurologul.
Conform Descoperă, majoritatea neuronilor nu se activează ca răspuns la semnalele de intrare, dar trupul este extrem de precis în traducerea acestor semnale la nivelul structurilor fizice. Acest lucru explică în parte de ce creierul este mult mai eficient decât un computer. Cea mai mare parte dintre aceste formaţiuni sunt pasive în majoritatea timpului.
"Cealaltă parte a istorioarei ar putea avea legaătură cu modul în care funcţionează biochimia, comparativ cu modul în care electronii sunt activaţi într-un computer. Calculatoarele folosesc electroni pentru a face calculele, electronii generează căldură, iar această căldură iroseşte energie. Căile biochimice pot fi pur şi simplu mult mai eficiente", a conchis Bartol.
Citeşte şi: Cercetătorii au descoperit zona exactă din creier unde începe să se dezvolte Alzheimerul
ULTIMELE ȘTIRI
-
Furtul tezaurului. Explicaţiile date de Directorul Muzeului Naţional de Istorie / Expoziţia, asigurată la peste 30 milioane de euro / Ziar olandez: Hoţii ar fi fugit în Germania
-
The Times: „Ucraina are nevoie de Trump”. Care sunt cele patru scenarii privind încheierea războiului dintre Rusia şi Ucraina
-
Trump impune tarife draconice pentru toate produsele şi interdicţii de călătorie Columbiei / Replica preşedintelui Columbiei
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Cine este omul care conduce cel mai important lanţ de restaurante din România şi coordonează o echipă de 1.500 de oameni
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Simona Amânar a ajuns de nerecunoscut. Cum arată fosta campioană olimpică acum, la 45 de ani
CANCAN.RO
Orașul din România în care vin ninsorile săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Weather.com
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe