- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (27.03.2013, 07:39)
- Ana Borlescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Diferenţe majore în privinţa speranţei de viaţă între ruşi şi vest-europeni
Speranţa de viaţă a europenilor a crescut per ansamblu începând din 1990, însă diferenţa dintre Europa de Vest şi anumite state din fosta Uniune Sovietică, în special Rusia, rămâne foarte importantă, conform unei serii de studii publicate miercuri de revista britanică Lancet.
Urmărește
2029 afișări
STUDIU: Diferenţe majore în privinţa speranţei de viaţă între ruşi şi vest-europeni (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)
Pentru a explica diferenţa, care atinge în prezent 12 ani la bărbaţi şi 8 ani la femei, cercetătorii citează în principal alcoolismul, dar şi fumatul şi accidentele de circulaţie.
Imediat după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991, speranţa de viaţă a crescut rapid în mai multe state din Europa de Est sau Centrală ca Polonia, Cehoslovacia sau fosta RDG, după care s-a ameliorat, câţiva ani mai târziu, şi în Ungaria, România şi Bulgaria, precizează un studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
În Rusia, în schimb, speranţa de viaţă a bărbaţilor a scăzut de la 63 de ani în 1990 la 58 de ani în 2000 pentru a reveni la 62 de ani în 2009. Pentru femei, aceasta a scăzut de la 74 de ani în 1990 la 72 de ani în 2000 şi a revenit la 74 de ani în 2009.
Prin comparaţie, speranţa de viaţă a locuitorilor Uniunii Europene (UE) a crescut cu şase ani, în total, în perioada 1990-2009, pentru a atinge aproape 80 de ani (atât la bărbaţi cât şi la femei).
"Pe baza ratelor mortalităţii din 2010, un bărbat tânăr rus în vârstă de 20 de ani are doar 63 la sută şanse să ajungă la vârsta de 60 de ani, în timp ce unul care trăieşte în Europa Occidentală are 90 la sută şanse", arată unul dintre studii.
Decesele premature au crescut, în anii '90, şi în alte trei foste state sovietice, şi anume Belarus, Kazahstan şi Ucraina, din cauza deteriorării rapide a sistemelor de sănătate, în timp ce statele baltice au cunoscut o scădere începând de la mijlocul anilor '90.
Alcoolul s-ar afla la originea a 4 până la 6 decese din 10 la bărbaţii activi din fostele republici sovietice şi a unei treimi din decesele femeilor de aceeaşi vârstă, conform unui alt studiu publicat de Lancet.
În privinţa tabagismului, care nu este nici el mai bine combătut decât alcoolismul în aceste state, există repercusiuni sanitare deosebit de importante la bărbaţii cu vârsta sub 75 de ani, conform autorilor studiului.
Citește pe alephnews.ro: Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Jennifer Lopez dezvăluie „dificultățile” pe care le întâmpină ca părinte care are gemeni: „Vrei să dai tot ce ai mai bun pentru ei. Vrei să îi ridici”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe