STUDIU Femeile au de două ori mai multe şanse de a deceda după un atac de cord decât bărbaţii

  • Femeile au de două ori mai multe şanse de a muri după un atac de cord decât bărbaţii, sugerează un nou studiu.
  • Cercetătorii spun că rezultatele evidenţiază necesitatea unei mai mari conştientizări a riscurilor de boli de inimă la femei.
Urmărește
254 afișări
Imaginea articolului STUDIU Femeile au de două ori mai multe şanse de a deceda după un atac de cord decât bărbaţii

STUDIU Femeile au de două ori mai multe şanse de a deceda după un atac de cord decât bărbaţii

Potrivit studiului, femeile cu vârste de până la 55 de ani au avut, de asemenea, de aşteptat cu 15 minute mai mult pentru tratament după ce au ajuns la spital.
 
Studii anterioare au constatat că femeile care au suferit un atac de cord atunci când o arteră majoră care alimentează inima este complet blocată, infarctul miocardic cu supradenivelare ST (STEMI), au un prognostic mai prost în timpul spitalizării, în comparaţie cu bărbaţii.
 
Experţii sugerează că acest lucru se poate cauza vârstei lor mai înaintate, numărului mai mare de alte afecţiuni şi faptului că stenturile sunt mai puţin folosite pentru a deschide arterele blocate, potrivit Independent.
 
Autorul studiului, Dr. Mariana Martinho de la Spitalul Garcia de Orta, din Almada, Portugalia, a declarat: „Femeile de toate vârstele care suferă un infarct miocardic au un risc deosebit de ridicat de a avea un prognostic slab. Aceste femei au nevoie de o monitorizare regulată după evenimentul cardiac, cu un control strict al tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol şi al diabetului, precum şi cu trimitere la reabilitare cardiacă”.
 
„Nivelurile de fumat sunt în creştere la femeile tinere şi acest lucru ar trebui abordat, împreună cu promovarea activităţii fizice şi a unui stil de viaţă sănătos”.
 
Noua cercetare a comparat rezultatele pe termen scurt şi pe termen lung după STEMI la femei şi bărbaţi şi a analizat dacă au existat diferenţe de sex atât la femeile aflate în premenopauză (55 de ani şi mai puţin), cât şi la cele aflate în postmenopauză (peste 55 de ani).

Desfăşurarea studiului

Studiul a inclus 884 de pacienţi, cu o vârstă medie de 62 de ani, iar 27% erau femei.
 
Cercetătorii au constatat că femeile erau mai în vârstă decât bărbaţii (vârsta medie de 67 de ani faţă de 60 de ani) şi aveau rate mai mari de hipertensiune arterială, diabet şi accident vascular cerebral anterior.
 
Bărbaţii erau mai predispuşi să fie fumători şi să aibă boli coronariene.
 
În timp ce timpul dintre simptome şi tratamentul cu stenturi nu a fost diferit între femei şi bărbaţi în general, femeile aflate în premenopauză au avut o întârziere de tratament semnificativ mai mare după ce au ajuns la spital decât colegii lor de sex masculin, 95 faţă de 80 de minute.
 
Cercetătorii au comparat riscul de rezultate adverse între femei şi bărbaţi după ce au luat în considerare factori precum diabetul, colesterolul ridicat, hipertensiunea arterială, boala coronariană, insuficienţa cardiacă, boala cronică de rinichi, boala arterială periferică, accidentul vascular cerebral şi istoricul familial de boală coronariană.
 
La 30 de zile, 11,8% dintre femei muriseră, comparativ cu 4,6% dintre bărbaţi.
 
La cinci ani, aproape o treime dintre femei (32,1%) muriseră, comparativ cu 16,9% dintre bărbaţi.
 
Între timp, mai mult de o treime dintre femei (34,2%) au suferit evenimente cardiovasculare adverse majore în decurs de cinci ani, comparativ cu 19,8% dintre bărbaţi.
 
Dr. Martinho a declarat: „Femeile au avut o probabilitate de două până la trei ori mai mare de rezultate adverse decât bărbaţii pe termen scurt şi lung, chiar şi după ajustarea pentru alte afecţiuni şi în ciuda faptului că au primit PCI în acelaşi interval de timp ca şi bărbaţii”.
 
Cercetătorii au efectuat o analiză suplimentară în care au comparat 435 de bărbaţi şi femei în funcţie de factorii de risc pentru boli de inimă, inclusiv hipertensiune, diabet, colesterol ridicat şi fumat.
 
La pacienţii de peste 55 de ani care au fost împerecheaţi, toate rezultatele adverse măsurate au fost mai frecvente la femei decât la bărbaţi, a constatat studiul.
 
Aproximativ 11,3% dintre femei au murit în termen de 30 de zile, comparativ cu 3,0% dintre bărbaţi.
 
La cinci ani, o treime dintre femei (32,9%) au murit, comparativ cu 15,8% dintre bărbaţi.
 
Dr. Martinho a declarat: „Femeile aflate la postmenopauză au avut rezultate mai proaste pe termen scurt şi lung după infarctul miocardic decât bărbaţii de vârstă similară”.
 
„Femeile aflate la premenopauză au avut o mortalitate similară pe termen scurt, dar un prognostic mai prost pe termen lung în comparaţie cu omologii lor de sex masculin. Deşi studiul nostru nu a examinat motivele acestor diferenţe, simptomele atipice ale infarctului miocardic la femei şi predispoziţia genetică pot juca un rol”.
 
„Nu am constatat nicio diferenţă în ceea ce priveşte utilizarea medicamentelor pentru scăderea tensiunii arteriale sau a nivelului de lipide între femei şi bărbaţi”.
 
Ea a concluzionat: „Constatările sunt un alt memento al necesităţii unei mai mari conştientizări a riscurilor de boli de inimă la femei. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înţelege de ce există disparităţi de gen în ceea ce priveşte prognosticul după infarctul miocardic, astfel încât să se poată lua măsuri pentru a reduce decalajele în ceea ce priveşte rezultatele”.
 
Cercetarea, care nu a fost încă revizuită de colegi, a fost prezentată luni la Heart Failure 2023, un congres ştiinţific al Societăţii Europene de Cardiologie.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici