- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (23.01.2015, 17:48)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Fizicienii au reuşit să scadă viteza luminii
O echipă de cercetători scoţieni a reuşit să facă lumina să călătorească, într-un mediu liber, cu o viteză mai mică decât valoarea constantă de 299.792.458 de metri pe secundă.
Urmărește
5771 afișări
STUDIU: Fizicienii au reuşit să scadă viteza luminii (Imagine: Shutterstock)
Fizicienii au trimis fotoni, particule individuale de lumină, printr-o mască specială care a schimbat forma acestora şi i-a încetinit, viteza particulelor situându-se sub valoarea constantă a vitezei luminii, informează bbc.com.
Fotonii au continuat să se deplaseze cu o viteză mai mică şi după ce au revenit în spaţiul liber, iar experimentul ar putea schimba modul în care ştiinţa analizează lumina.
Studiul a fost realizat de cercetători de la universităţile Glasgow şi Heriot-Watt, membri ai Scottish Universities Physics Alliance, şi a fost publicat în revista Science Express.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
-
Surpriză: Producătorii ruşi ai rachetei Oreshnik au folosit instrumente occidentale
-
Criza politică din Coreea de Sud se adânceşte: Parlamentul a votat şi pentru destituirea preşedintelui interimar
-
Putin afirmă că premierul slovac Robert Fico s-a oferit să intermedieze negocierile de pace dintre Rusia şi Ucraina
Viteza luminii este considerată, în fizică, o valoare constantă şi este de 299.792.458 de metri pe secundă (aproximativ 300.000 de kilometri pe secundă) în spaţiul liber.
Lumina se propagă mai încet când trece prin materiale precum sticla şi apa, dar revine la viteza sa constantă imediat ce trece prin spaţiul liber. Sau cel puţin aşa se întâmpla înainte de experimentul fizicienilor scoţieni.
În urmă cu doi ani şi jumătate, fizicienii au demarat o cercetare pentru a vedea dacă pot încetini viteza luminii şi să o menţină scăzută. Într-un laborator al Universităţii din Glasgow, profesorii Jacquiline Romero, Daniel Giovannini şi colegii lor au construit un sistem care poate fi comparat cu o pistă de curse pentru fotoni, particulele individuale de lumină.
Apoi, fizicienii au supus fotonii unor "curse de viteză", în grupuri de câte doi, unul dintre aceştia fiind lăsat în starea sa normală, iar celălalt a fost trimis printr-o mască specială.
Masca a forţat fotonul să-şi schimbe forma şi să se deplaseze cu o viteză mai mică decât cea a luminii.
"După ce trece prin mască, fotonul este lansat într-un fel de cursă pe o distanţă de circa un metru. Apoi comparăm timpii în care fotonul cu forma schimbată şi cel normal au terminat această cursă", a spus Romero.
Dacă ambele particule de lumină ar fi călătorit cu viteza luminii, experimentul ar fi fost inutil, dar fotonul modificat a ajuns la linia de sosire al doilea.
Diferenţa la sosire dintre cei doi fotoni nu a fost mare, ci de doar câteva milionimi dintr-un metru, dar a demonstrat nu numai că unul dintre fotoni a fost încetinit de mască, ci şi că a continuat să se deplaseze mai încet decât viteza luminii chiar şi după ce a revenit în spaţiul liber.
Ideea de a face lumina să aibă o viteză mai mică a apărut în timpul unei conversaţii dintre profesorii Daniele Faccio, de la Universitatea Heriot-Watt, şi Miles Padgett, de la Universitatea Glasgow.
Padgett a declarat că o componentă foarte importantă este masca folosită, un dispozitiv din cristale lichide controlate de un computer. "Masca aceea arată precum o ţintă de la jocul de darts şi imprimă luminii un model, iar noi am demonstrat că acel model este cel care încetineşte lumina", a spus profesorul scoţian.
Reuşita ar putea avea şi o serie de implicaţii practice, spun fizicienii. Lumina este folosită în prezent pentru a face o serie de măsurători precise, cum ar fi, de exemplu, distanţa de la Pământ la Lună. Cercetătorii spun că o serie de alte utilizări pot fi imaginate, dar deocamdată descoperirea ţine mai mult de fizica teoretică şi nu de cea practică.
Citește pe alephnews.ro: Platforma de socializare X a lui Elon Musk devine un experiment social
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:06
Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Lavrov: Administraţia Trump ar trebui să facă primul pas pentru „restabilirea dialogului” / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale