- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- (03.02.2022, 09:17)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU Imunoterapia cu celule T, un posibil leac pentru leucemie. Pacienţii urmăriţi au obţinut remisiunea de 10 ani
- Două persoane cu leucemie au obţinut o remisiune de peste un deceniu după ce au fost perfuzate cu celule CAR-T, celule imunitare care au fost modificate în laborator, potrivit unui nou studiu.
- Constatările sugerează că această abordare ar putea fi o terapie pe termen lung pentru leucemie, iar unii cercetători o descriu ca pe un posibil leac.
Urmărește
418 afișări
STUDIU Imunoterapia cu celule T pare să dea rezultate pe teremn lung în cazul persoanelor care suferă de leucemie
Terapia cu celule receptoare de antigen chimeric sau CAR-T ar putea fi un "regim curativ" pentru leucemia limfatică cronică, potrivit cercetătorilor, care şi-au anunţat concluziile într-o conferinţă de presă în această săptămână. Leucemia limfocitară cronică reprezintă aproximativ un sfert din cazurile noi de leucemie, potrivit CNN.
Noua lucrare descrie "o urmărire de 10 ani a primilor pacienţi pe care i-am tratat cu celule CAR-T, celule T modificate cu receptori antigenici chimerici", care este "prima terapie celulară realizată din propriul sistem imunitar al pacientului", a declarat în cadrul briefingului Dr. Carl June, imunolog oncolog la Universitatea din Pennsylvania şi unul dintre autorii studiului. Pe baza rezultatelor studiului, "putem concluziona acum că celulele CAR-T pot vindeca efectiv pacienţii cu leucemie", a spus June.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
Cum funcţionează terapia
Celulele CAR-T sunt un tratament de imunoterapie conceput pentru a trata leucemia prin exploatarea sistemului imunitar propriu al organismului pentru a ţinti cancerul. Terapia trimite celulele imunitare ale pacientului într-un laborator pentru a fi modificate genetic cu ajutorul unui virus şi le conferă celulelor capacitatea de a recunoaşte şi distruge sursa cancerului.
Noul studiu, publicat miercuri în revista Nature, descrie două faze distincte prin care au trecut pacienţii. Aceştia au avut o fază iniţială reprezentată de celule CAR-T CD8+ sau CD4-CD8 care exprimau un marker numit Helios şi apoi o trecere la o fază de remisiune pe termen lung dominată de populaţia de celule CAR-T CD4+.
„Celulele CAR-T au rămas detectabile la mai mult de zece ani după perfuzie, cu o remisiune susţinută la ambii pacienţi", au scris cercetătorii.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania şi de la Institutul Novartis pentru Cercetare Biomedicală din Cambridge, Mass au studiat celulele T de lungă durată la cei doi bolnavi de leucemie care au fost în remisiune completă în 2010, după ce au fost infuzaţi cu aceste celule în cadrul unui studiu clinic de fază 1. Cei doi rămân în remisiune la mai bine de 10 ani de la infuzie, au remarcat cercetătorii.
Oncologul Dr. David Porter, unul dintre autorii studiului, a declarat că acest tip de imunoterapie poate veni cu efecte secundare grave, deşi a precizat că aceste terapii au devenit mai sigure de-a lungul anilor şi sunt administrate la sute sau mii de persoane pe an.
Un efect secundar este sindromul de liză tumorală, "un fenomen în care ucizi un număr mare de celule canceroase în acelaşi timp şi acestea îşi revarsă conţinutul în sânge, iar acest lucru îi poate îmbolnăvi destul de tare pe oameni", a spus el. Sindromul de liză tumorală poate provoca anomalii electrolitice şi afectarea rinichilor.
Un alt efect secundar este sindromul de eliberare a citokinelor, care dă oamenilor un sindrom sever asemănător gripei, cu febră foarte mare, greaţă, vărsături şi dureri musculare şi articulare.
„Poate evolua spre o tensiune arterială foarte periculos de scăzută, probleme de respiraţie cu scurgere de lichid în plămâni", a spus Porter.
Al treilea efect secundar major este o toxicitate neurologică, care duce la dificultăţi de vorbire sau de gândire clară. În unele situaţii, oamenii pot intra în comă sau pot dezvolta convulsii, potrivit lui Porter, dar majoritatea cazurilor se rezolvă de la sine.
Citește pe alephnews.ro: PNL o susține oficial pe Elena Lasconi în turul II, anunță Ilie Bolojan
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este tânărul din România care a preluat conducerea imperiului de sute de milioane de euro construit de tatăl său
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile! Decizie șoc
PROSPORT.RO
Ce înseamnă Clubul de la Roma, din care a făcut parte Călin Georgescu. Cu ce se ocupă această organizație, de fapt
CANCAN.RO
Cine e misteriosul bogătaș BOGPR care a făcut campania independentului Călin Georgescu: Regele TikTok-ului dă sute de mii de € la maneliști și nu vrea să i se dezvăluie chipul. Imagini în premieră absolută!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe