- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (19.06.2014, 12:01)
- Teodora Nicolau
STUDIU: Mutaţiile unei gene reduc cu 40% riscul de boli cardiovasculare
Patru mutaţii rare ale unei gene reduc cu 40% riscul maladiilor coronariene, au descoperit cercetătorii americani, care au analizat ADN-ul unui grup de aproximativ 4.000 de persoane.
Urmărește
215 afișări
STUDIU: Mutaţiile unei gene reduc cu 40% riscul de boli cardiovasculare (Imagine: Shutterstock)
Această descoperire va permite dezvoltarea unor tratamente noi împotriva afecţiunilor cardiovasculare, au apreciat oamenii de ştiinţă, ale căror studiu a fost publicat miercuri în revista americană New England Journal of Medicine.
Grăsimile din sânge, care iau mai multe forme - colesterolul "rău" (LDL), colesterolul "bun" (HDL) şi trigliceridele - sunt asociate cu riscul apariţiei bolilor cardiovasculare.
În acest studiu, cercetătorii au pus accentul pe rolul trigliceridelor: un număr prea mare de trigliceride din sânge contribuie în mare măsură la bolile cardiovasculare. În schimb, un nivel prea ridicat al colesterolului "bun" (HDL) nu este atât de periculos pe cât se credea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Testele clinice recente efectuate asupra moleculelor care cresc nivelul colesterolului «bun», în combinaţie cu rezultatele noastre genetice, sunt pe cale să răstoarne certitudini medicale existente timp de decenii", a precizat Sekar Kathiresan, directorul serviciului de cardiologie preventivă la Massachusetts General Hospital şi principalul autor al studiului.
Multă vreme s-a crezut că un nivel prea redus al colesterolului "bun" (HDL) reprezintă un factor important în dezvoltarea bolilor cardiovasculare, însă "datele noastre genetice indică faptul că adevărata cauză nu ar fi un HDL prea scăzut, ci un nivel crescut al trigliceridelor", a adăugat Sekar Kathiresan.
În timp ce riscul presupus de nivelul prea ridicat al colesterolului "rău" a fost stabilit cu claritate în patologiile coronariene, rolul unui nivel insuficient al colesterolului "bun" şi influenţa trigliceridelor au rămas deocamdată incerte.
Totuşi, această cercetare genetică a arătat că persoanele purtătoare ale unei mutaţii genetice denumite APOC3 aveau un nivel al trigliceridelor cu 40% mai scăzut.
Astfel, nivelul normal în sânge al acestor lipide este de cel puţin 150 de miligrame pe decilitru (mg/dL). În cazul subiecţilor purtători ai mutaţiei genei APOC3, nivelul trigliceridelor era de aproximativ 85 mg/dL, reducând substanţial riscul cardiovascular, potrivit oamenilor de ştiinţă americani.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe