- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (27.01.2015, 14:19)
- Bogdan Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Papilele gustative sensibile la gustul umami, importante pentru starea generală de sănătate
Abilitatea de a simţi gustul umami al alimentelor ar putea avea un efect asupra stării generale de sănătate în cazul persoanelor în vârstă, potrivit unui studiu al cercetătorilor japonezi, informează bbc.com.
Urmărește
600 afișări
STUDIU: Papilele gustative sensibile la gustul umami, importante pentru starea generală de sănătate (Imagine: Shutterstock)
Cele cinci gusturi de bază sunt dulce, sărat, acru, amar şi umami.
O cercetare a arătat că pacienţii în vârstă care şi-au pierdut abilitatea de a simţi gustul umami s-au plâns şi de o pierdere a poftei de mâncare şi de o scădere în greutate. Stimularea fluxului de salivă din gură a părut să influenţeze papilele gustative şi să îmbunătăţească obiceiurile alimentare.
"Umami" este un cuvânt japonez care înseamnă delicios şi savuros şi reprezintă un gust diferit de cel sărat. Gustul umami este caracteristic alimentelor bogate în glutamat, cum sunt produsele din carne conservată prin uscare, crustacee, sos de soia, brânzeturi, ceai verde şi alte mâncăruri bogate în proteine.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvern fără USR. Lasconi: Am vrut să fim la guvernare, dar ei nu nu ne vor
-
Predoiu, despre momentul în care vor fi ridicate barierele pentru intrarea în Schengen terestru
-
Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional
Cercetătorii de la Şcoala de stomatologie de la Universitatea Tohoku din Japonia, al căror studiu a fost publicat în revista Flavour, au creat un test de sensibilitate la gustul umami şi l-au folosit pe 44 de pacienţi.
Persoanele care întâmpinau probleme în a simţi gustul umami s-au plâns că mâncarea nu mai este gustoasă şi nu mai mâncau normal. Toţi pacienţii din studiu aveau vârste de peste 65 de ani, iar pierderea sensibilităţii gustative ar fi putut fi cauzată de îmbătrânire, potrivit cercetării.
Cercetătorii au sugerat, însă, că bolile de care sufereau pacienţii în vârstă şi efectele secundare ale medicamentelor care le erau prescrise puteau provoca o reducere a nivelului de salivă, ceea ce a dus la probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea gustativă.
Savanţii au descoperit că, atunci când le-au dat pacienţilor să bea ceai din varec (un tip de algă marină, n.r.), fluxul de salivă a crescut, ceea ce a avut un efect pozitiv asupra senzaţiilor gustative resimţite.
Creşterea fluxului de salivă după stimularea cu ajutorul gustului umami a fost de durată mai lungă, pe când stimularea cu ajutorul unui gust acru a produs un flux de salivă care a scăzut rapid, potrivit studiului.
"Umami susţine secreţia de salivă, iar aceasta influenţează alte funcţii orale, cum ar fi simţul gustului. Astfel, umami pare să joace un rol important în menţinerea unei bune sănătăţi orale şi generale", au spus cercetătorii niponi.
Cercetătorii cred că receptori pentru gustul umami se găsesc şi în intestine şi stomac, ceea ce ar însemna că joacă un rol şi în cadrul procesului de digestie.
Citește pe alephnews.ro: Liderul de facto din Siria a afirmat că țara este epuizată și nu reprezintă o amenințare pentru vecini sau pentru Occident. Ahmed al-Sharaa vrea ridicarea sancțiunilor internaționale
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:04
-
ieri, 23:02
Ucraina primeşte 2 miliarde de dolari din active ruseşti îngheţate