- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (13.09.2014, 17:06)
- Departamentul Life
STUDIU: Sunetul unui atom, o notă Re, captat de cercetători
Cercetătorii suedezi au reuşit să capteze sunetul unui atom, care aparent este nota Re, iar descoperirea, spun aceştia, deschide o "nouă poartă către lumea cuantică prin comunicarea cu atomii", potrivit unui studiu prezentat de huffingtonpost.com.
Urmărește
549 afișări
STUDIU: Sunetul unui atom, o notă Re, captat de cercetători
"Am deschis o nouă poartă către lumea cuantică, vorbind cu şi ascultând atomii", spun autorii acestui studiu, cercetătorii de la Chalmers University of Technology din Göteborg, Suedia.
"Scopul nostru pe termen lung este să controlăm şi să ne folosim de fizica cuantică astfel încât să beneficiem de legile ei, de exemplu, pentru computere ultrarapide", mai spun aceştia.
Pentru acest studiu, cercetătorii au construit un atom artificial de 0,01 milimetri şi l-au plasat la capătul unui material superconductor. Apoi au ghidat undele sonore pe suprafaţa materialului, au colectat sunetul din atom şi l-au înregistrat cu ajutorul unui microfon foarte mic plasat la celălalt capăt al materialului.
Atomul artificial generază un sunet constând în valuri provocate la suprafaţa materialului solid. Sunetul, numit undă acustică de suprafaţă, este captat de un microfon.
"Potrivit teoriei, sunetul atomului este divizat în particule cuantice", spune profesorul Martin Gustafsson, de la Columbia University, coautor al studiului. "O astfel de particulă este cel mai slab sunet care poate fi detectat", mai spune acesta.
Sunetul era o "notă Re" cu 20 de octave mai sus decât cea mai înaltă notă produsă de un pian, iar urechea umană nu îl poate detecta.
Cercetătorii spun că manipularea sunetului la nivel cuantic poate duce la dezvoltarea computerelor cuantice. Sunetul are o lungime de undă scurtă şi circulă de 100.000 de ori mai încet decât lumina, deci este mai uşor de controlat.
"Este prea devreme de preconizat implicaţiile pe care ar putea să le aibă pentru computerele cuantice, dar deschide noi căi tehnologice", a spus Steve Rolston, codirector al Joint Quantum Institute de la University of Maryland, care nu a fost implicat în studiu, pentru Discovery News.
Studiul a fost publicat online, pe site-ul Science.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prestigioasa universitate Harvard: România are a 20-a cea mai sofisticată economie a lumii. E mai complexă decât te-ai aştepta ţinând cont de nivelul de dezvoltare. În urmă cu 20 de ani eram pe locul 40
Cine este gelatierul român care a câştigat un premiu la cea mai prestigioasă competiţie continentală din industria îngheţatei artizanale?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu explozivul cuplu Tamaş – Alexa, din Asia Express, în infernul din Filipine, cu 31 de grade la ora 18:00 şi 75% umiditate. FOTO&VIDEO EXCLUSIV
PROSPORT.RO
Fiica lui Adrian Minune a confirmat divorțul! Adriana Simionescu și Nicu și-au spus ADIO după 6 luni de căsnicie
CANCAN.RO
Drumul spectaculos din România ce străbate 10 județe și 1.400 de kilometri. Nu toți se încumetă să parcurgă traseul, iarna sau vara
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe