- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (24.12.2014, 16:15)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
STUDIU: Telefoanele inteligente modifică felul în care funcţionează creierul uman
Utilizarea telefoanelor inteligente modifică felul în care funcţionează creierul uman, întrucât acesta se adaptează la tehnologia "touchscreen" ("ecran tactil") încorporată în aceste dispozitive, afirmă autorii unui studiu realizat de Institutul de Neuroinformatică, afiliat Universităţii din Zurich.
Urmărește
985 afișări
STUDIU: Telefoanele inteligente modifică felul în care funcţionează creierul uman (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Oamenii de ştiinţă elveţieni au utilizat electroencefalografia (EEG) pentru a măsura activitatea cerebrală. Ei au descoperit în acest fel diferenţe considerabile între utilizatorii de telefoane inteligente şi persoanele care folosesc telefoane mobile "tradiţionale", precizează bbc.com.
Interpretând datele furnizate de EEG, autorii studiului au descoperit că utilizatorii de telefoane inteligente au degete mult mai agile şi o precizie tactilă mult mai mare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Dintre cei 37 de voluntari care au participat la această cercetare ştiinţifică, 26 au folosit telefoane inteligente cu ecrane tactile, iar 11 au utilizat telefoane mobile convenţionale.
Electroencefalogramele au analizat semnalele electrice trimise între creier şi mâini prin intermediul nervilor.
Mai mulţi electrozi plasaţi pe scalpurile voluntarilor au înregistrat aceste schimburi electrice.
Pe baza lor, cercetătorii au putut să alcătuiască o hartă a ţesuturilor cerebrale asociate fiecărei regiuni corporale.
Rezultatele au evidenţiat diferenţe notabile între utilizatorii de telefoane inteligente şi persoanele care folosesc telefoane mobile convenţionale.
Voluntarii din prima categorie au prezentat o activitate cerebrală mai mare ca răspuns la atingerile mecanice executate de degetul mare, degetul arătător şi degetul mijlociu.
Acest lucru pare să fie asociat cu frecvenţa cu care acele persoane folosesc funcţia "touchscreen" - cu cât aceasta era folosită cu o frecvenţă mai mare, cu atât activitatea cerebrală înregistrată prin EEG era mai intensă.
Autorii acestui studiu spun că descoperirea lor are sens, deoarece creierul uman este "maleabil" şi poate fi modificat prin anumite experienţe.
De exemplu, în cazul violoniştilor, zona cerebrală asociată degetelor folosite în timpul cântatului la instrumentele muzicale din această gamă este mult mai mare decât în cazul oamenilor care nu sunt muzicieni.
Cercetătorii elveţieni consideră că acest lucru ar fi valabil şi în cazul telefoanelor inteligente - folosirea lor repetată modifică creierul uman.
Studiul a fost coordonat de cercetătorul Arko Ghosh şi a fost publicat în revista Current Biology.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe