Calculatoarele cuantice folosesc calităţile ciudate ale particulelor subatomice. Aşa-numitele particule cuantice se pot afla în două locuri în acelaşi timp şi, de asemenea, pot fi conectate chiar dacă se află la milioane de kilometri distanţă.
O echipă de la Universitatea Sussex a transferat informaţii cuantice între cipuri de calculator la viteze şi cu o precizie record.
Informaticienii încearcă de peste 20 de ani să realizeze un computer cuantic eficient. Companii precum Google, IBM şi Microsoft au dezvoltat maşinării simple. Dar, potrivit profesorului Winfried Hensinger, care a condus cercetarea la Universitatea Sussex, noua dezvoltare deschide calea pentru sisteme care pot rezolva probleme complexe din lumea reală, de care cele mai bune computere pe care le avem în prezent sunt incapabile.
„În momentul de faţă avem computere cuantice cu microcipuri foarte simple”, a spus el. „Ceea ce am realizat aici este capacitatea de a realiza computere cuantice extrem de puternice, capabile să rezolve unele dintre cele mai importante probleme pentru industrii şi societate”.
În prezent, computerele rezolvă problemele într-un mod liniar simplu, un calcul la rând, transmite BBC.