- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (10.08.2014, 23:20)
- Madalina Cerban , Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Super Luna" a putut fi observată în această noapte. Cum s-a văzut fenomenul inedit în România şi în lume - GALERIE FOTO
Fenomenul astronomic de Lună plină la perigeu - cunoscut în ultimii ani sub denumirea pompoasă de "Super Lună" -, când satelitul natural al Pământului s-a aflat la o depărtare de 356.896 de kilometri de Terra, a putut fi observat în noaptea de duminică spre luni.
Urmărește
17859 afișări
"Super Luna", fenomenul care a putut fi observat în această noapte (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", fenomenul a putut fi observat duminică, începând cu ora 21.12.
"Super Luna" reprezintă acel fenomen astronomic care constă în suprapunerea fazei de Lună plină/ Lună nouă cu poziţia satelitului la perigeul - punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului - traiectoriei sale circumterestre.
"Super Lună" este un termen nou introdus în astronomia modernă şi a fost inventat de astronomul Richard Nolle în 1979. Termenul, foarte pompos, a devenit foarte popular în ultimii ani. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur şi simplu "Lună plină la perigeu", respectiv "Lună nouă la perigeu".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Familiile ostaticilor americani în Israel cer eliberarea urgentă a acestora înainte de schimbarea administraţiei SUA
-
Donald Trump îl nominalizează pe fostul şef al spionajului pentru a conduce CIA
-
Donald Trump confirmă că Elon Musk va conduce un departament important al SUA
Potrivit definiţiei date de Richard Nolle, o "Super Lună" este o Lună nouă sau una plină care se află la punctul cel mai apropiat de Terra pe orbita satelitului. Fenomenul este considerat banal din punct de vedere astronomic, pe parcursul unui an putând fi observate, în medie, aproximativ 4-6 "Super Luni".
De asemenea, aproximativ o dată la un an şi 48 de zile, Luna se află la perigeul maxim.
În ceea ce priveşte anul 2014, potrivit definiţiei lui Nolle, se pot observa cinci "Super Luni". Prima din 2014 a fost pe 1 ianuarie, a doua, pe 30 ianuarie, a treia, pe 12 iulie.
Următoarele "Super Luni" ale acestui an vor fi pe 10 august şi pe 9 septembrie.
Astronomii spun că nu se poate sesiza o diferenţă cu ochiul liber între o "Super Lună" şi o Lună plină/ Lună nouă obişnuită.
Potrivit cercetătorului Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic din Bucureşti, nu va exista o diferenţă foarte mare între Luna plină de duminică şi cea din celelalte luni ale anului. "Va fi doar puţin mai strălucitoare decât celelalte", a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, Adrian Sonka.
În ciuda scenariilor apocaliptice legate de "Super Lună" existente în credinţa populară, cercetătorii de la NASA au anunţat în numeroase rânduri că nu au descoperit nicio corelaţie directă între dezastrele naturale de pe Terra şi Luna la perigeu.
În timpul fenomenului de "Super Lună", Pământul, Soarele şi Luna sunt aliniate - Terra aflându-se între Lună şi Soare. Forţele gravitaţionale exercitate pe Terra de Lună şi Soare determină o creştere/ scădere mai mare a mareelor, fapt care i-a determinat pe "alarmişti" să afirme că există o legătură între "Super Lună" şi calamităţile naturale.
Totuşi, este puţin probabil ca aceste maree să provoace inundaţii, exceptând situaţiile în care s-ar suprapune peste nişte condiţii atmosferice propice (furtuni puternice).
Potrivit NASA, mareele din timpul fenomenului de "Super Lună" sunt doar cu câţiva centimetri mai înalte decât cele produse în mod obişnuit.
Pe de altă parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României), după cum a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Valentin Grigore, preşedinte al Societăţii Astronomice Române de Meteori.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Firma lui Silviu Prigoană, preluată ”ostil” de fostul lui șofer! Dezvăluiri uluitoare după decesul fostului politician: ”Haideți să spunem adevărul”
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe