Tabelul periodic al elementelor, completat cu 4 noi simboluri. Manualele de chimie au devenit depăşite

Tabelul periodic al elementelor a fost completat cu patru noi simboluri reprezentând substanţe, iar această actualizare a făcut ca manualele de chimie din lumea întreagă să devină depăşite, informează huffingtonpost.com.

Urmărește
7706 afișări
Imaginea articolului Tabelul periodic al elementelor, completat cu 4 noi simboluri. Manualele de chimie au devenit depăşite

Tabelul periodic al elementelor,completat cu 4 noi simboluri. Manualele de chimie au devenit depăşite (Imagine: Adrian Fako/Mediafax Foto)

Elementele au fost verificate şi adăugate de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (International Union of Pure and Applied Chemistry/ IUPAC), săptămâna trecută. În urma acestei decizii, cel de-al şaptelea rând din tabelul periodic al elementelor a fost în mod oficial completat.

Includerea acestor elemente chimice super-grele, realizate de om, temporar denumite 113, 114, 117 şi 118, reprezintă primele adăugiri operate în sistemul periodic după 2011, precizează un comunicat emis de IUPAC.

IUPAC este o organizaţie non-guvernamentală, fondată în anul 1919. Este forumul cel mai înalt recunoscut la nivel internaţional ca unica autoritate ce elaborează standarde pentru nomenclatura substanţelor anorganice sau organice.

Elementul 113 a fost descoperit de Institutul RIKEN din Japonia. Numele său provizoriu este "ununtrium", iar simbolul său este Uut.

Elementele 115 şi 117 au fost descoperite de savanţii de la Institutul de cercetări nucleare Dubna din Rusia, Laboratorul Naţional Lawrence Livermore din California şi Laboratorul Naţional Oak Ridge din Tennessee. Numele lor provizorii şi simbolurile lor sunt "ununpentium" (Uup), respectiv "ununseptium" (Uus).

Elementul 118 a fost descoperit de echipe de la laboratoarele din Dubna şi California şi a primit numele provizoriu "ununoctium" şi simbolul "Uuo".

Denumiri permanente şi simboluri vor fi alocate celor patru noi elemente în lunile următoare, a precizat IUPAC. Noile denumiri trebuie să aibă legătură cu diverse concepte mitologice, minerale, regiuni, ţări, proprietăţi şi oameni de ştiinţă.

Elementul 113 va fi primul din istorie care va fi denumit de cercetătorii din Asia, raportează The Verge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici