Teflonul poate slăbi sistemul imunitar al copiilor

Compuşii perfluoraţi, precum teflonul, folosiţi mai ales la fabricarea ambalajelor alimentare, afectează procesul de asimilare în organismul copiilor a vaccinurilor antitetanos şi contra difteriei.

Urmărește
921 afișări
Imaginea articolului Teflonul poate slăbi sistemul imunitar al copiilor

Teflonul poate slăbi sistemul imunitar al copiilor (Imagine: Shutterstock)

Studiul publicat în Journal of the American Medical Association este primul care demonstrează că aceşti compuşi perfluoraţi (PFC), transmişi în stadiul prenatal, de la mamă la făt, sau în timpul naşterii, din mediu, pot afecta modul în care organismul asimilează un vaccin.

Compuşii perfluoraţi au proprietatea de a respinge apa, alte materii şi praful. Sunt utilizaţi în aparatele de aer condiţionat, tigăile antiadezive, materialele impermeabile, anumiţi produşi anti-pete şi anumite ambalaje alimentare, mai ales cele folosite de localurile fast food.

"Imunizarea prin vaccin este una dintre principalele arme moderne de prevenire a maladiilor infecţioase, iar reacţia negativă a acestor vaccinuri la PFC constituie o ameninţare potenţială pentru sănătatea publică", spune Philippe Grandjean, profesor la Universitatea Harvard (Massachusetts), principalul autor al studiului.

"Am fost surprinşi de efectul nefast al PFC, care ne face să ne gândim că ar putea fi mai toxici pentru sistemul imunitar decât expunerea la dioxine", a mai spus acesta.

Pentru acest studiu s-au analizat datele provenind de la 587 de copii născuţi în Danemarca, în perioada 1999 - 2001, şi monitorizaţi mai mulţi ani. Răspunsul imunitar al acestor copii la vaccinurile antitetanos şi anti-difterie a fost testat la vârstele de 5 şi 7 ani.

Nivelul de PFC a fost măsurat în sângele mamei, în timpul sarcinii, şi în cel al copilului, la cinci ani şi şapte ani.

Rezultatele acestui studiu demonstrează o legătură între expunerea la PFC şi o reacţie mai slabă la aceste vaccinuri.

Potrivit unor studii precedente, compuşii perfluoraţi pot afecta calitatea spermei şi provoca infertilitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici