- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- HOUSTON, (14.05.2009, 12:40)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul Hubble, "capturat" de naveta Atlantis - GALERIE FOTO
Echipajul navetei Atlantis a reuşit să captureze telescopul Hubble, printr-o manevră extrem de periculoasă pe orbită, la o altitudine de circa 600 de kilometri, care are ca scop repararea şi modernizarea acestui aparat, ce a revoluţionat percepţia oamenilor asupra universului.
Urmărește
122 afișări
Telescopul Hubble, "capturat" de naveta Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Megan McArthur, membră a echipajului de astronauţi, a folosit braţul robotizat de la bordul navetei Atlantis pentru a prinde telescopul Hubble, miercuri seară, la ora 17:14 GMT, la o altitudine de aproape 600 de kilometri deasupra Australiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
"Hubble a ajuns la bord", a declarat Scott Altman, comandantul Atlantis, care a manevrat naveta până la doar un metru distanţă de telescopul Hubble, ce are o lungime de 13 metri şi o greutate de 11 tone (echivalentul unui autobuz).
Hubble a fost fixat de o platformă rotativă, ce va servi drept spaţiu de lucru pentru cei şapte astronauţi de pe Atlantis, care au programate cinci misiuni orbitale.
Miercuri, astronauţii au fost avertizaţi de centrul de control cu privire la nişte posibile manevre pe orbită, pentru a evita un deşeu orbital cu o mărime de circa 10 centimetri, ce provine de la un satelit chinezesc distrus în timpul unui test efectuat de autorităţile de la Beijing în 2007.
Deşi deşeul spaţial a trecut destul de aproape de naveta Atlantis, "nicio manevră nu a fost necesară", a declarat Pat Ryan, purtător de cuvânt al NASA.
Misiunea de miercuri a fost complicată şi din cauza unei probleme de comunicare, ce a împiedicat echipajul de pe Atlantis să vadă rezultatul operaţiunilor pe care le efectua la distanţă pentru manevrarea telescopului. Centrul de comandă al telescopului Hubble, situat în Maryland, a intervenit însă şi a restabilit controlul.
Astronauţii au inspectat ulterior exteriorul telescopului Hubble, cu ajutorul mai multor camere video instalate la capătul braţului mobil al navetei, şi au ajuns la concluzia că acesta se află în stare bună de funcţionare, în ciuda micilor deteriorări suferite din cauza expunerii la razele ultraviolete şi a impactului cu deşeurile spaţiale.
Telescopul Hubble, rodul colaborării dintre NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost plasat pe orbită pe 25 aprilie 1990, de naveta Discovery, şi a transmis peste 750.000 de imagini spectaculoase şi milioane de date ştiinţifice, deschizând, practic, o nouă eră în astronomie.
Naveta Atlantis a fost lansată, luni, de la Centrul Spaţial Kennedy, de la Cape Canaveral din Florida, pentru cea de-a cincea şi ultima misiune de reparare şi modernizare a telescopului Hubble, care îi va prelungi existenţa cu cel puţin încă cinci ani.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe