- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (29.07.2014, 18:57)
- Ana Obretin
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Telescopul spaţial european Gaia a devenit operaţional
Telescopul spaţial european Gaia, care are misiunea de a cartografia Calea Lactee în 3D, este operaţional, în ciuda unor surprize neplăcute apărute, a anunţat, marţi, Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Urmărește
339 afișări
Telescopul spaţial european Gaia a devenit operaţional (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Gaia este acum gata să înceapă faza ştiinţifică, însă punerea în funcţiune a scos la iveală mai multe anomalii neaşteptate", a explicat ESA într-un comunicat.
În ciuda unor decalaje, ESA ar trebui să poată face public un "catalog al cerului" actualizat prin intermediul datelor furnizate de Gaia în vara anului 2016.
Una dintre problemele întâlnite în timpul punerii în funcţiune a instrumentelor a fost formarea unei pojghiţe de gheaţă pe elementele optice, posibil din cauza unei cantităţi de apă captate în vehiculul spaţial în timpul lansării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Gaia, care şi-a început călătoria pe 19 decembrie, fiind lansat de o rachetă Soyuz de la Centrul spaţial din Guyana, s-a poziţionat într-un post de observare privilegiat - punctul Lagrange 2, care urmăreşte planeta noastră în mişcarea ei de revoluţie în jurul Soarelui, la circa 1,5 milioane de kilometri de Terra.
"Plasarea pe orbită în jurul punctului L2 este o misiune destul de complexă, întrucât propulsoarele lui Gaia trebuie să împingă satelitul în direcţia dorită, păstrând în acelaşi timp instrumentele ştiinţifice fragile la adăpost de Soare", a explicat, în ianuarie, David Milligan, directorul misiunii.
Gaia, a cărei misiune este programată să dureze cinci ani, cu costuri de 740 de milioane de euro, va localiza circa 1 miliard de stele, fiecare dintre ele urmând să fie monitorizată de 70 de ori, la fiecare trecere a lor prin câmpul vizual al satelitului.
Gaia va determina poziţia şi mişcarea stelelor, dar şi distanţa care le separă de Terrra - parametrul cel mai dificil de obţinut. Pentru 99% dintre ele, această distanţă nu a fost niciodată măsurată cu precizie.
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe