Ultimul zbor în spaţiu al navetei Atlantis

NASA a avizat favorabil lansarea către Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pe 14 mai, a navetei Atlantis - care va avea şase astronauţi la bord -, pentru ultima ei misiune în spaţiu.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Ultimul zbor în spaţiu al navetei Atlantis

Ultimul zbor în spaţiu al navetei Atlantis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această decizie a fost luată în urma unei reuniuni la care au participat responsabilii misiunilor spaţiale de la Centrul spaţial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida.

Dacă vremea o va permite şi nu vor exista alte impedimente de ordin tehnic, naveta Atlantis va fi lansată de la Centrul spaţial Kennedy vineri, 14 mai, la ora 18.20 GMT, pentru o misiune spaţială de 12 zile, care va avea scopul de a livra la bordul ISS un mic modul de cercetare rusesc, MRM-1 (Mini Research Module -1), şi un sistem de livrare a mărfurilor pentru încărcăturile nepresurizate.

După această lansare (STS-132), cea de-a treia din acest an, NASA va mai avea la dispoziţie doar două misiuni înainte de retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale, ultimul zbor al unei navete americane fiind programat în noiembrie.

Acesta va fi cel de-al 32-lea şi, totodată, ultim zbor al navetei Atlantis.

NASA a anunţat, la sfârşitul lunii aprilie, că va amâna lansarea navetei Endeavour, stabilită iniţial pentru 29 iulie, până în luna noiembrie, deoarece doreşte să modifice modulul pentru experimente ştiinţifice Alpha Magnetic Spectrometer înainte de a-l transporta la bordul ISS.

Fereastra de lansare se va deschide pe 27 noiembrie şi se va închide pe 8 decembrie. După această dată, NASA nu va mai putea lansa niciuna dintre navetele sale către ISS, din cauza unei misiuni ruseşti Soyuz.

În timpul misiunii Atlantis sunt prevăzute trei ieşiri pe orbită, de şase ore şi jumătate fiecare, realizate de echipe alcătuite din doi astronauţi.

Numărătoarea inversă pentru lansarea navetei Atlantis va începe pe 11 mai, la ora 20.00 GMT.

Început în 1998, ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici