Ultrasunetele pot trata fracturile

O tehnologie cu ultrasunete pusă la punct de o echipă de medici din oraşul scoţian Glasgow în anii 1950 s-a dovedit foarte eficace în scurtarea timpului mediu de vindecare a oaselor fracturate, cu peste o treime.

Urmărește
715 afișări
Imaginea articolului Ultrasunetele pot trata fracturile

Ultrasunetele pot trata fracturile (Imagine: Shutterstock)

Tehnologia cu ultrasunete a fost concepută iniţial pentru scanarea corpului, în vederea depistării unor afecţiuni, informează bbc.co.uk.

Tehnologia a fost utilizată de medicul ortoped Angus MacLean pentru a trata fracturile suferite de mai mulţi pacienţi, la Royal Infirmary din Glasgow.

Tehnica scurtează timpul de recuperare a pacienţilor cu peste 33%.

"Este un tratament simplu, nedureros, pe care îl putem oferi', a spus MacLean, care a explicat că, în timpul aplicării acestei proceduri - care este una dintre cele mai comune proceduri medicale din lume -, celulele osoase vibrează, stimulând vindecarea şi regenerarea osului. Cercetătorii cred că ultrasunetele încurajează celulele să elimine bacteriile, stimulează producţia de celule osoase şi maturizarea acestora.

În anii 1950, o echipă de specialişti de la Western Infirmary din Glasgow, coordonată de profesorul Ian Donald, a obţinut primele imagini ale corpului omenesc utilizând o tehnologie creată pe baza celei a sonarului. Tehnologia este similară ecografului cu ultrasunete folosit pentru femeile însărcinate, diferenţele constând în frecvenţă.

Însă abia 50 de ani mai târziu tehnologia s-a dovedit a fi benefică pentru regenerarea oaselor.

În schimb, pentru moment, din cauza costurilor mari - aproximativ 1.000 de lire sterline per pacient -, tehnologia este folosită doar în cazul fracturilor complexe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici