- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (06.10.2013, 07:48)
- Florin Badescu
Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa
O substanţă fabricată la începutul anilor '70 de industria farmaceutică pentru un medicament de sinteză, Tramadol, a fost descoperită de curând în stare naturală, în Africa subsahariană, informează lefigaro.fr.
Urmărește
1348 afișări
Un analgezic sintetic, descoperit în stare naturală în Africa
Este una dintre acele poveşti frumoase care reunesc toate "ingredientele" succesului: cercetări ştiinţifice de top, medicină tradiţională africană, colaborări umane şi o descoperire ştiinţifică surprinzătoare.
Totul a început atunci când un tânăr student camerunez l-a cunoscut pe Michel De Waard, neurobiolog la Institutul de ştiinţe neuronale din Grenoble (Inserm, Université Joseph-Fourier, CNRS). El i-a atras atenţia asupra virtuţilor unui mic arbust din Africa subsahariană, denumit piersic african, care poate ajunge la o înălţime de 4-6 metri. În medicina tradiţională, mai ales în Camerun, această plantă este folosită în tratamentul mai multor patologii, precum epilepsie, febră, malarie şi durere.
Oamenii de ştiinţă bănuiau că arbustul conţine concentraţii ridicate de alcaloizi. Colaborând cu departamentul de farmachimie moleculară (CNRS/ Université de Grenoble) şi cu Universitatea Buea din capitala regiunii sud-vest din Camerun, Michel De Waard şi colegii săi au decis să identifice acei alcaloizi. Rezultatele studiului lor au fost publicate în revista Angewandte Chemie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
-
Un nou tip de fraudă în România: „Votează pe Adeline”. DNSC: Atacatorii din mediul online folosesc un nou scenariu de inginerie socială pentru a compromite conturile utilizatorilor români
-
Ministerul Energiei se opune preluării E.ON România de către MVM: „legături cu Rusia”
Ei au testat astfel toate părţile plantei - frunze, trunchi şi rădăcini - şi au avut succes. Au reuşit să izoleze compusul responsabil cu presupusele efecte antidurere ale arborelui, pornind de la un extract din rădăcină. "Cel mai surprinzător pentru noi a fost să constatăm că acea moleculă nu ne era necunoscută. Era identică cu Tramadol, un medicament de sinteză, pus la punct în anii '70 şi folosit în mod frecvent în tratarea durerilor", a declarat Michel De Waard.
"Medicamentul este utilizat în lumea întreagă, întrucât efectele sale secundare, mai ales dependenţa, sunt mai puţin pronunţate decât cele ale morfinei din care derivă", a explicat acesta.
Tramadolul este într-adevăr o formă sintetică simplificată a morfinei. Potrivit oamenilor de ştiinţă, este pentru prima dată când un medicament de sinteză creat de industria farmaceutică este descoperit într-o concentraţie ridicată într-o sursă naturală. Într-adevăr, din punct de vedere cantitativ, concentraţia de tramadol din extrasul de rădăcină uscată de păr african este foarte ridicată în substanţă activă (între 0,4% şi 3,9%). "Cu 20 de grame de plantă, obţinem o pastilă de Tramadol", a explicat Michel De Waard.
Autorii studiului au alcătuit deja un plan al acţiunilor următoare: studierea altor specii înrudite cu această plantă - aproximativ 10 - pentru a testa prezenţa tramadolului. Şi, chiar înainte de a se gândi la o viitoare exploatare comercială, cercetătorii consideră că descoperirea lor deschide calea către noi posibilităţi pentru populaţiile locale - accesul la o sursă de tratament ieftină şi producerea de tinctură din rădăcină de păr african, care validează anumite "reţete" din medicina tradiţională. În schimb, autorii studiului nu au detectat nicio urmă a acestei molecule în partea aeriană a arbustului, în frunze, ramuri şi trunchi.
Cercetătorii avertizează însă şi în privinţa unui anumit risc de farmacodependenţă asociat cu consumul excesiv de rădăcini de păr african, întrucât acestea produc un opiaceu care acţionează la fel ca morfina şi trebuie, deci, să fie folosit cu moderaţie.
Citește pe alephnews.ro: Elon Musk dă acționarilor X o pagubă de 150 de milioane de dolari. De ce îl acuză Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă din SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Mihai Eminescu ar fi „canceled” de cultura Woke. Vlad Borla: „Nu ar mai fi Eminescu dacă trăia în zilele noastre”
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cel mai nou cuplu din showbiz! Cu cine s-a combinat Dani Boy, după despărțirea de ispita Mădălina Maricuț
CANCAN.RO
Neti Sandu dezvăluie zodia care își va schimba locul de muncă în 2025: „Jupiter se va muta în casa banilor”
GANDUL.RO
FOTO & VIDEO. George Simion îl „semiplânge” pe Mihai Eminescu la cimitir. Președintele AUR, afectat la slujba organizată la mormântul poetului
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe