- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.05.2014, 16:38)
- Teodora Nicolau
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un antidepresiv reduce producerea proteinelor care cauzează maladia Alzheimer
Citalopramul, un antidepresiv prescris în mod obişnuit, inhibă producerea proteinelor beta-amiloide, care pot forma plăci în anumite regiuni ale creierului şi joacă un rol important în declanşarea bolii Alzheimer, se arată într-un studiu al cercetătorilor americani, publicat miercuri.
Urmărește
380 afișări
Un antidepresiv reduce producerea proteinelor care cauzează maladia Alzheimer (Imagine: Ciorel Dudau/Mediafax Foto)
Studiul, efectuat pe cobai şi oameni, a fost publicat în revista americană Science Translational Medicine şi confirmă rezultatele experimentelor preliminare efectuate pe şoareci.
Un prim experiment efectuat pe 23 de persoane sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 50 de ani, a demonstrat că o singură doză din acest antidepresiv a redus cu 37% producerea de beta-amiloide din creier, după 24 de ore.
Aceste proteine sunt produse de o activitate cerebrală normală, dar, în cazul persoanelor mai în vârstă afectate de Alzheimer, producţia de beta-amiloide creşte, acestea aglutinându-se pentru a forma plăci, cunoscute şi sub denumirea de "plăci senile".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
-
Dinamo-Rapid, un derby clasic al fotbalului românesc, duminică, în etapa a 21-a Superligii / Anii 60 au oferit confruntări memorabile între cele două echipe
-
Avion de vânătoare american, doborât într-un „caz aparent de foc aliat” deasupra Mării Roşii
În al doilea experiment, cercetătorii au administrat acest antidepresiv şoarecilor mai în vârstă care aveau plăci formate din beta-amiloide în creier. După 28 de zile, antidepresivul a redus creşterea în dimensiuni a plăcilor deja existente şi a încetinit procesul de formare a unor noi plăci cu 78%.
Rezultatele acestei cercetări sunt încurajatoare, însă oamenii de ştiinţă consideră că este încă prematur să se administreze antidepresive persoanelor în vârstă doar pentru a încetini evoluţia maladiei Alzheimer.
"Antidepresivele par să diminueze semnificativ producerea de beta-amiloide, iar acest lucru este foarte interesant. Dar, deşi antidepresivele sunt în general bine tolerate, acestea comportă anumite riscuri şi produc efecte secundare", a precizat John Cirrito, profesor asistent de neurologie la Facultatea de medicină a Universităţii Washington din St. Louis.
"Până nu vom dispune de dovezi mai sigure în sprijinul acţiunii sale de a încetini sau opri boala Alzheimer, riscurile nu merită efortul", a afirmat cercetătorul, considerând că "rămân multe de făcut în acest sens".
Majoritatea antidepresivelor contribuie la îmbunătăţirea circulaţiei serotoninei în creier, aceasta fiind un neurotransmiţător ce reglează numeroase funcţii fiziologice, printre care stările de dispoziţie.
Cercetări anterioare au arătat că serotonina încetineşte producerea de beta-amiloide, fapt care i-a determinat pe cercetători să testeze antidepresivele.
În prezent, cercetătorii încearcă să descopere mecanismul molecular cu ajutorul căruia serotonina influenţează producerea de beta-amiloide, în cazul şoarecilor de laborator.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe