- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.03.2010, 14:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un asteroid a dus la extincţia dinozaurilor. Cercetătorii s-au pus, în sfârşit, de acord
Prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ este singura explicaţie plauzibilă pentru dispariţia dinozaurilor, a declarat, joi, o echipă de oameni de ştiinţă, care speră să pună astfel punct unei dispute care divide comunitatea ştiinţifică de mai multe decenii.
Urmărește
1247 afișări
Un asteroid a dus la extincţia dinozaurilor. Cercetătorii s-au pus, în sfârşit, de acord!
Un comitet internaţional alcătuit din 41 de oameni de ştiinţă au analizat o serie de studii efectuate în ultimii 20 de ani, încercând să confirme cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar (KT), care ar fi creat un "mediu diabolic", în urmă cu 65 de milioane de ani, ce a cauzat dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă.
Opiniile oamenilor de ştiinţă erau divergente în privinţa cauzelor care au provocat această dispariţie în masă, pendulând între impactul provocat de un asteroid şi o activitate vulcanică intensă de pe platoul Deccan din India, unde a avut loc o serie de erupţii vulcanice care au durat 1,5 milioane de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Ce atribuţii are Preşedintele României? Ce putere are în realitate şi ce nu intră în competenţa sa
Noul studiu, coordonat de oameni de ştiinţă din Europa, Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada şi Japonia, publicat în revista Science, a ajuns la concluzia că un asteroid cu diametrul de 15 kilometri, care a lovit Pământul în Peninsula Yucatan din Mexic, în apropiere de Chicxulub, este cauza dispariţiei dinozaurilor.
"Acum suntem siguri că un asteroid a fost cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar. Impactul a produs incendii pe scară mare, seism de peste 10 grade pe scara Richter şi alunecări ale plăcilor continentale, care au dat naştere unor tsunami", a explicat Joanna Morgan de la Imperial College London, coautoare a studiului.
Experţii consideră că acest asteroid a lovit Pământul cu o forţă de peste un miliard de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima.
Joanna Morgan consideră că "ultimul cui în coşciugul dinozaurilor" a fost bătut atunci când materialul rezultat în urma impactului a fost proiectat în atmosferă, aruncând planeta în întuneric, producând o iarnă globală şi "ucigând multe specii care nu au putut să se adapteze acestui mediu diabolic".
Oamenii de ştiinţă care au realizat acest studiu au analizat cercetările realizate de paleontologi, geochimişti, experţi în analiza modelelor de climă, geofizicieni şi sedimentologi care au colectat probe despre extincţia din Cretacic-Terţiar de-a lungul ultimilor 20 de ani.
Datele geologice au relevat faptul că evenimentul care a cauzat dispariţia rapidă a dinozaurilor a distrus ecosistemele marine şi terestre, iar impactul cu acel meteorit "este singura explicaţie posibilă pentru acele evenimente".
Peter Schulte de la Universitatea Erlangen din Germania, unul dintre autorii acestui studiu, a declarat că toate datele paleontologice demonstrează fără dubiu producerea unui extincţii în masă, în urmă cu 65 de milioane de ani, acest moment fiind denumit de oamenii de ştiinţă "Limita K-Pg".
În ciuda unui fenomen activ de vulcanism în India, ecosistemele marine şi terestre au prezentat schimbări minore în cei 500.000 de ani înainte de graniţa K-Pg, sugerând faptul că extincţia nu avut loc mai devreme de acest prag şi că nu a fost cauzată de erupţiile vulcanice.
Şi teoria erupţiilor vulcanice de pe platoul Deccan este pusă sub semnul întrebării de către modelele chimice atmosferice, au explicat oamenii de ştiinţă, care au demonstrat faptul că impactul unui meteorit ar fi eliberat în atmosfera terestră o cantitate mult mai mare de sulf, praf şi funingine, într-un timp mult mai scurt, comparativ cu cele eliberate în urma unor erupţii vulcanice, înconjurând astfel planeta în întuneric şi frig.
Gareth Collins de la Imperial College London, un alt coautor al studiului, a declarat că acest impact a creat "o zi diabolică".
Această zi a reprezentat sfârşitul "domniei" dinozaurilor pe Terra, care a durat 160 de milioane de ani, însă s-a dovedit a fi un moment excelent pentru mamifere, care au devenit ulterior speciile dominante de pe Terra.
Citește pe alephnews.ro: Parlamentul a înființat două comisii de anchetă ca să investigheze cheltuielile președintelui Iohannis din ultimii 10 ani, dar și neregulile din afacerea imobiliară Nordis
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Adriana Bahmuțeanu primește AMENINȚĂRI! George Restivan rupe tăcerea după moartea lui Silviu Prigoană, ce pățește și el
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe