- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.03.2010, 14:18)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un asteroid a dus la extincţia dinozaurilor. Cercetătorii s-au pus, în sfârşit, de acord
Prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ este singura explicaţie plauzibilă pentru dispariţia dinozaurilor, a declarat, joi, o echipă de oameni de ştiinţă, care speră să pună astfel punct unei dispute care divide comunitatea ştiinţifică de mai multe decenii.
Urmărește
1247 afișări
Un asteroid a dus la extincţia dinozaurilor. Cercetătorii s-au pus, în sfârşit, de acord!
Un comitet internaţional alcătuit din 41 de oameni de ştiinţă au analizat o serie de studii efectuate în ultimii 20 de ani, încercând să confirme cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar (KT), care ar fi creat un "mediu diabolic", în urmă cu 65 de milioane de ani, ce a cauzat dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă.
Opiniile oamenilor de ştiinţă erau divergente în privinţa cauzelor care au provocat această dispariţie în masă, pendulând între impactul provocat de un asteroid şi o activitate vulcanică intensă de pe platoul Deccan din India, unde a avut loc o serie de erupţii vulcanice care au durat 1,5 milioane de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Noul studiu, coordonat de oameni de ştiinţă din Europa, Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada şi Japonia, publicat în revista Science, a ajuns la concluzia că un asteroid cu diametrul de 15 kilometri, care a lovit Pământul în Peninsula Yucatan din Mexic, în apropiere de Chicxulub, este cauza dispariţiei dinozaurilor.
"Acum suntem siguri că un asteroid a fost cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar. Impactul a produs incendii pe scară mare, seism de peste 10 grade pe scara Richter şi alunecări ale plăcilor continentale, care au dat naştere unor tsunami", a explicat Joanna Morgan de la Imperial College London, coautoare a studiului.
Experţii consideră că acest asteroid a lovit Pământul cu o forţă de peste un miliard de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima.
Joanna Morgan consideră că "ultimul cui în coşciugul dinozaurilor" a fost bătut atunci când materialul rezultat în urma impactului a fost proiectat în atmosferă, aruncând planeta în întuneric, producând o iarnă globală şi "ucigând multe specii care nu au putut să se adapteze acestui mediu diabolic".
Oamenii de ştiinţă care au realizat acest studiu au analizat cercetările realizate de paleontologi, geochimişti, experţi în analiza modelelor de climă, geofizicieni şi sedimentologi care au colectat probe despre extincţia din Cretacic-Terţiar de-a lungul ultimilor 20 de ani.
Datele geologice au relevat faptul că evenimentul care a cauzat dispariţia rapidă a dinozaurilor a distrus ecosistemele marine şi terestre, iar impactul cu acel meteorit "este singura explicaţie posibilă pentru acele evenimente".
Peter Schulte de la Universitatea Erlangen din Germania, unul dintre autorii acestui studiu, a declarat că toate datele paleontologice demonstrează fără dubiu producerea unui extincţii în masă, în urmă cu 65 de milioane de ani, acest moment fiind denumit de oamenii de ştiinţă "Limita K-Pg".
În ciuda unui fenomen activ de vulcanism în India, ecosistemele marine şi terestre au prezentat schimbări minore în cei 500.000 de ani înainte de graniţa K-Pg, sugerând faptul că extincţia nu avut loc mai devreme de acest prag şi că nu a fost cauzată de erupţiile vulcanice.
Şi teoria erupţiilor vulcanice de pe platoul Deccan este pusă sub semnul întrebării de către modelele chimice atmosferice, au explicat oamenii de ştiinţă, care au demonstrat faptul că impactul unui meteorit ar fi eliberat în atmosfera terestră o cantitate mult mai mare de sulf, praf şi funingine, într-un timp mult mai scurt, comparativ cu cele eliberate în urma unor erupţii vulcanice, înconjurând astfel planeta în întuneric şi frig.
Gareth Collins de la Imperial College London, un alt coautor al studiului, a declarat că acest impact a creat "o zi diabolică".
Această zi a reprezentat sfârşitul "domniei" dinozaurilor pe Terra, care a durat 160 de milioane de ani, însă s-a dovedit a fi un moment excelent pentru mamifere, care au devenit ulterior speciile dominante de pe Terra.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Românii se vor bucura de o nouă majorare la pensie, chiar după sărbători. Lista veniturilor începând cu ianuarie 2025
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe