- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (29.04.2010, 16:29)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un asteroid acoperit cu gheaţă ar putea elucida originea oceanelor de pe Terra
Un asteroid acoperit cu gheaţă a fost descoperit printre corpurile ce orbitează între planetele Marte şi Jupiter şi ar putea să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să descifreze originea oceanelor de pe Terra şi să cunoască mai bine trecutul sistemului nostru solar.
Urmărește
132 afișări
Un asteroid acoperit cu gheaţă, martor al trecutului sistemului nostru solar (Imagine: NASA)
"Apa în stare solidă este mult mai frecvent întâlnită pe asteroizi decât credeam şi ar putea exista chiar şi în interiorul acestora", au declarat Andrew Rivkin, de la Universitatea John Hopkins, şi Joshua Emerry, de la Universitatea Tennessee, autorii acestui studiu publicat în revista Nature.
Studiile anterioare au sugerat faptul că "apa de pe Terra ar putea să provină de pe asteroizi", dar, până la această descoperire, "nicio urmă de apă îngheţată nu a fost descoperită pe asteroizi", a adăugat Humberto Campins, de la Universitatea Orlando din Florida, coautor al studiului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ucraina: Rusia a atacat în premieră cu o rachetă balistică intercontinentală. Atac major lansat de Rusia ca represalii
-
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
-
Rusia a atacat pentru prima dată cu o rachetă balistică capabilă să transporte focos nuclear. Analist: Un mesaj către Occident
Cu ajutorul telescopului cu infraroşu amplasat în vârful vulcanului Mauna Kea din Hawaii, cele două echipe de astronomi au analizat lumina reflectată de asteroidul 24 Thémis în momentul în care acesta se afla în faţa Soarelui, la o distanţă de 480 de milioane de kilometri (de 3,2 ori mai mare decât distanţa dintre Terra şi Soare).
Cele două echipe au descoperit o caracteristică ce semnalează prezenţa unui strat subţire de gheaţă şi de molecule organice (pe bază de carbon).
Deoarece spectrul luminos a rămas constant în timpul rotaţiei asteroidului, Humberto Campins şi colegii săi au dedus că gheaţa şi materialele organice sunt larg răspândite pe suprafaţa asteroidului, ce are o lungime de 200 de kilometri.
"Prezenţa gheţurilor pe suprafaţa lui 24 Thémis este un lucru puţin cam neaşteptat", au declarat autorii studiului, deoarece corpurile telurice din centura de asteroizi gravitează prea aproape de Soare pentru ca gheaţa să se menţină mult timp, chiar la o temperatură medie cuprinsă între -70° C şi -120° C. Ea ar fi trebuit să se transforme în vapori precum cea de pe comete.
Însă sub suprafaţa asteroidului ar putea exista un rezervor de apă îngheţată, datând din perioada de formare a sistemului solar, ce realimentează cu regularitate stratul de gheaţă exterior, consideră cercetătorii americani.
Astronomul Henry Hsieh, de la Universitatea Queen din Belfast, consideră că descoperirea apei în stare îngheţată pe acest asteroid, martor al trecutului îndepărtat, reprezintă "echivalentul astronomic" al descoperirii, în 1938, a unui exemplar de Coelacanth, un peşte preistoric pe care paleontologii îl credeau dispărut.
Astfel, specialiştii speră să afle dacă apa oceanelor de pe Terra provine de pe asteroizi, ţinând cont că în compoziţia ei intră un procent de deuteriu, un izotop al hidrogenului.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Trăiești carnavalul horror al lui Klaus, Nicu și Marcel. Duminică te duci la vot și pui ștampila pe alb, adică pe NICIUNUL
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Acești candidați de pe buletinele de vot nu merită și nu te reprezintă. Votul din acest an trebuie să fie exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Test IQ exclusiv pentru genii | Care dintre aceste 4 numere este un număr prim: 207, 717, 777 sau 997?
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 13:36
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1002. Zelenski: Peninsula Crimeea poate fi redată Ucrainei doar prin diplomaţie / Ucraina susţine că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală pentru prima dată în timpul războiului / Zaharova: Rusia este pregătită pentru o „pace realistă”
-
astăzi, 13:20
Tragedie în Suceava. Doi copii au murit într-o casă mistuită de flăcări la Voitinel