Un cap uriaş al faraonului Amenhotep al III-lea, descoperit la Luxor

Un cap uriaş din granit roşu al faraonului Amenhotep al III-lea, bunicul lui Tutankhamon, vechi de circa 3.000 de ani, a fost descoperit în templul său funerar de la Luxor, a anunţat, duminică, ministerul egiptean al Culturii.

Urmărește
85 afișări
Imaginea articolului Un cap uriaş al faraonului Amenhotep al III-lea, descoperit la Luxor

Un cap uriaş al faraonului Amenhotep al III-lea, descoperit la Luxor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Capul descoperit este intact şi are o înălţime de 2,5 metri", a declarat Zahi Hawass, şeful Departamentului de antichităţi egiptene, într-un comunicat.

"Este o capodoperă de o mare valoare artistică, o reprezentare a regelui cu trăsături sculptate foarte fin şi pline de tinereţe", a adăugat acesta.

Pe cap se găsesc şi urme de vopsea roşie, potrivit acestuia.

Capul este parte a unei statui de mari dimensiuni reprezentându-l pe rege în picioare, cu braţele încrucişate pe piept şi purtând însemnele regale, a indicat Hourig Sourouzian, şeful misiunii arheologice care a făcut descoperirea.

TITLURILE ZILEI

În ultimii ani, numeroase rămăşiţe de statui din granit roşu au fost descoperite în templul funerar al lui Amenhotep al III-lea , bunicul lui Tutankhamon, la Kom al-Hitan, pe malul vestic al Luxorului.

Amenhotep al III-lea, care a domnit în Egipt între 1390 şi 1352 înaintea erei noastre, a fost tatăl lui Akhenaton (Amenhotep al IV-lea), "faraonul eretic", considerat precursor al monoteismului, pentru că a încercat să impună cultul exclusiv al lui Aton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici