Un chirurg susţine că a realizat peste 1.000 de transplanturi de cap – VIDEO

Un medic chirurg din China susţine că a realizat peste 1.000 de transplanturi de cap la şoareci şi urmează să încerce procedura pe maimuţe, în speranţa că această operaţie va putea deveni o opţiune viabilă pentru oameni în viitor.

Urmărește
2008 afișări
Imaginea articolului Un chirurg susţine că a realizat peste 1.000 de transplanturi de cap – VIDEO

Un chirurg susţine că a realizat peste 1.000 de transplanturi de cap (Imagine: Hepta)

Medicul chirurg Xiaoping Ren, în vârstă de 53 de ani, a efectuat cu succes prima sa intervenţie de acest gen în Iulie 2013, când, la finalul a zece ore petrecute deasupra mesei de operaţie, un cobai negru cu un cap nou maro a început să respire pe cont propriu şi, ulterior, a deschis ochii.

De atunci şi până în prezent, medicul şi echipa sa de la Universitatea Medicală din Harbin, China, au realizat alte o mie de transplanturi de cap la şoareci, testând diferite metode de a-i ajuta pe aceştia să supravieţuiască mai mult de o zi, actualul record al echipei, notează The Wall Street Journal.

Xiaoping Ren plănuieşte acum să încerce aceeaşi procedură pe maimuţe, „sperând să creeze prima primată cu un cap transplantat care să poată trăi fără aparate, măcar pentru scurt timp”, conform sursei citate. Prima intervenţie de acest fel ar urma să aibă loc în cursul acestei veri.

În ciuda rezultatelor înregistrate până în prezent, medicul chinez susţine că „nu se simte pregătit încă să efectueze un transplant de cap uman”, dar că, dacă astfel de intervenţii ar putea fi perfecţionate, ar putea ajuta cândva pacienţii care au creierul perfect sănătos, însă trupul paralizat sau măcinat de diverse maladii.

Nu la fel de sceptici se arată, însă, alţi colegi de breaslă ai chirurgului chinez. Un chirurg italian anunţa, la începutul anului, că ar putea realiza primul transplant uman de cap/corp din lume, peste doi ani, iar această intervenţie chirurgicală va costa aproximativ 10,2 milioane de euro.

Controversele din jurul unor astfel de intervenţii chirurgicale, ale căror autori sunt supranumiţi „Dr. Frankenstein”, nu sunt însă deloc puţine. Deşi a studiat şi practicat medicina mai bine de 15 ani în Statele Unite, medicul Xiaoping Ren a decis în urmă cu trei ani să revină în oraşul său natal din China pentru a-şi continua cercetările, care în SUA ar fi întâmpinat obstacole atât de natură financiară, cât şi etică.

Un alt motiv care a stat la baza deciziei de a reveni în ţară îl reprezintă investiţiile şi susţinerea pe care guvernul chinez le oferă pentru cercetările medicale, în cazul echipei coordonate de Xiaoping Ren, fondurile primite ridicându-se la circa 1,6 milioane de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici