Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra - FOTO

Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, având o lungime de circa 10 centimetri, va fi scos la licitaţie în luna aprilie, la Londra, la 300 de ani după ce această specie, incapabilă să zboare şi devenită între timp un simbol al "demodării", a fost vânată până la dispariţie.

Urmărește
530 afișări
Imaginea articolului Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra - FOTO

Un fragment dintr-un os de pasăre dodo, scos la licitaţie la Londra (Imagine: Wikipedia)

Specialiştii casei de licitaţii Christie's au declarat, miercuri, că speră să obţină pe acest fragment de femur de pasăre dodo cel puţin 15.000 de lire sterline (22.600 dolari).

Cea mai recentă vânzare la licitaţie a unor rămăşiţe de pasăre dodo datează din 1934, la Londra, un eveniment care a generat un interes considerabil din partea oamenilor de ştiinţă şi a colecţionarilor.

"De la apariţia sa din «Alice în Ţara Minunilor» şi până la expresia «mort ca o pasăre dodo», această pasăre şi-a asigurat locul în moştenirea noastră culturală", a declarat James Hyslop, directorul departamentului Travel, Science and Natural History din cadrul casei Christie's.

Occidentalii au auzit pentru prima dată de existenţa păsărilor dodo în anul 1598, în urma relatărilor unui marinar olandez, care văzuse aceste păsări pe insula Mauriţius din Oceanul Indian.

La mai puţin de 100 de ani după aceea, păsările dodo au dispărut. Cercetătorii consideră că ele au fost cel mai probabil vânate de marinari şi de alte animale de talie mare pe care aceştia le-au adus cu ei pe insulă.

Niciun schelet complet de pasăre dodo nu a rezistat până în zilele noastre - oamenii de ştiinţă au adunat fragmente de oase de-a lungul anilor pentru a încerca să îşi dea seama cum arătau în realitate aceste păsări.

Celebra imagine a unei păsări grăsuţe, comice, cu gâtul scurt, imortalizată în ilustraţiile realizate de John Tenniel pentru cartea "Alice în Ţara Minunilor", este considerată în prezent ca fiind eronată.

Reprezentanţii casei Christie's nu au precizat dacă fragmentul de os scos la licitaţie, provenind dintr-o colecţie britanică privată, ar putea să ofere indicii noi.

Fragmentul de os a fost descoperit în 1865 în localitatea Mare aux Songes din Insula Mauriţius, în timpul unor săpături realizate de naturalistul George Clark.

Osul face parte din cele 260 de loturi ce vor fi scoase la vânzare de casa Christie's, la Londra, pe 24 aprilie. Toate obiectele vor putea fi văzute de public începând din 20 aprilie.

Printre celelalte obiecte scoase la vânzare se numără un ou fosilizat de pasăre-elefant, o specie originară din Madagascar la rândul ei dispărută, care este de 100 de ori mai mare decât un ou de găină, dar şi instrumente ştiinţifice, hărţi şi globuri geografice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici