- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (15.09.2013, 08:30)
- Madalina Cerban
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un "nas" artificial capabil să depisteze septicemiile oferă diagnostic în doar 24 de ore
Oamenii de ştiinţă au creat un "nas" artificial capabil să diagnosticheze, pe baza mirosului, germenii responsabili cu declanşarea infecţiilor sangvine (septicemii) mult mai repede decât testele clasice, fapt care ar putea salva multe vieţi.
Urmărește
335 afișări
Un "nas" artificial capabil să depisteze septicemiile oferă diagnostic în doar 24 de ore (Imagine: Shutterstock)
Prezentat duminică la o conferinţă organizată de American Chemical Society, acest sistem de detectare se prezintă sub forma unui flacon nu mai mare decât palma unei mâini, umplut cu un amestec de nutrimente pentru bacterii. Nasul artificial este compus din 36 de senzori coloraţi fixaţi pe peretele flaconului.
Aceşti receptori chimici sensibili la moleculele odorante îşi schimbă culoarea în funcţie de semnătura olfactivă chimică caracteristică fiecărei bacterii. Fiecărei grupe de bacterii îi corespund astfel un miros şi o culoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Tehnologiile actuale au nevoie de un interval cuprins între 24 şi 48 de ore de cultură doar pentru a confirma prezenţa bacteriei", a explicat James Carey de la Universitatea Kaohsiung din Taiwan, creatorul dispozitivului.
"O altă etapă de 24 de ore este necesară pentru a identifica tipul de bacterie şi pentru a selecta tratamentul cu antibioticul potrivit. În acest interval, organele pacientului pot fi afectate şi septicemia poate ucide bolnavul", afirmă acelaşi cercetător.
Nasul artificial este capabil să ofere un diagnostic precis într-un interval de doar 24 de ore.
Eşantionul cu sângele pacientului este injectat mai întâi în flacon, unde bacteriile se vor hrăni şi se vor înmulţi, eliberându-şi semnătura olfactivă care va declanşa receptorii pigmentaţi. Întreaga dificultate a procedeului constă în a distinge mirosurile, care sunt adeseori o combinaţie de molecule, nu o singură substanţă.
Nasul artificial prezentat la conferinţa organizată de American Chemical Society a fost creat pentru a detecta prezenţa septicemiei - infecţii ale sângelui care ucid în fiecare an aproximativ 250.000 de bolnavi în Statele Unite, potrivit cifrelor citate în cadrul acestei prezentări.
Potrivit cercetătorului James Carey, testul său poate să detecteze opt dintre bacteriile aflate cel mai adesea la originea septicemiilor, cu o rată de certitudine de 99%.
Dispozitivul "poate fi utilizat oriunde în lume, cu un cost modest şi un minimum de pregătire", fapt care face din el o alternativă interesantă pentru testele clasice, în special în ţările defavorizate, spune James Carey.
Şi alte "nasuri artificiale", unele inspirate din structura şi funcţionarea nasului de câine, au fost deja create de oamenii de ştiinţă pentru a repera, de exemplu, anumite tipuri de cancer prin analizarea respiraţiei bolnavilor sau pentru a detectat prezenţa explozibililor în aerul ambiant.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe