Un nou contraceptiv de urgenţă, disponibil în curând

Un nou contraceptiv de urgenţă care poate fi luat în primele cinci zile după un raport sexual neprotejat va ajunge mai întâi în farmaciile franceze, la sfârşitul lunii septembrie, şi ulterior în cele europene, informează lefigaro.fr.

Urmărește
82 afișări
Imaginea articolului Un nou contraceptiv de urgenţă, disponibil în curând

Un nou contraceptiv de urgenţă, disponibil în curând (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Denumit EllaOne, acest medicament produs de HRA Pharma a obţinut, în mai, autorizaţia de distribuţie în Europa şi aşteaptă ultimul aviz din partea Agenţiei europene a medicamentelor (EMEA), pe 24 septembrie.

Medicamentul va fi comercializat mai întâi în Franţa, Marea Britanie şi Germania.

EllaOne va face obiectul mai multor comunicări ştiinţifice în cadrul congresului Societăţii Europene de Ginecologie, ce va avea loc în acest sfârşit de săptămână, la Roma.

Potrivit studiilor clinice, eficacitatea lui este de 95%, timp de cinci zile, reprezentând durata de viaţă a spermatozoizilor.

Dintre cele 1.241 de femei care au participat la acest studiu final, doar 26, reprezentând 2,1% au rămas însărcinate.

Această cifră este inferioară pragului de 5,5% din totalul femeilor care ar fi putut rămâne însărcinate dacă nu ar fi folosit nicio metodă contraceptivă.

EllaOne a evitat astfel trei cincimi din sarcinile neaşteptate", se afirmă într-un document publicat de EMEA. În privinţa efectelor secundare, specialiştii afirmă că acestea se limitează la dureri abdominale şi la tulburarea ciclului menstrual.

Eficacitatea medicamentului Levonorgestrel (Norlevo) - pilula contraceptivă comercializată din 1999 de către acelaşi laborator - este comparabilă în primele 24 de ore, însă scade la doar 60% pentru intervalul 48 - 72 de ore.

Medicii recomandă administrarea ei în primele 12 ore şi cel mai târziu a treia zi după un raport sexual neprotejat.

Cercetătorii de la laboratorul HRA Pharma consideră că diferenţa de eficacitate între cele două medicamente se explică prin modul diferit de acţiune.

"Levonorgestrel este un progestativ, el blochează ovulaţia, însă nu mai este activ după ce trece perioada de secreţie hormonală care declanşează ovulaţia. EllaOne este un modulator specific al receptorilor de progesteron. Şi el blochează ovulaţia, dar rămâne eficient mai mult timp, până la ruptura foliculară", a explicat Luc Massart, directorul executiv HRA Phrama.

Câteva asociaţii catolice şi-au manifestat îngrijorarea faţă de acest nou produs, pe care îl consideră din punct de vedere chimic foarte apropiat de pilula ce cauzează avortul, RU486.

Studii anterioare au demonstrat de altfel că pilula RU486, antagonistă progesteronului, este şi ea un contraceptiv de urgenţă eficient, chiar dacă folosirea ei pe piaţă în acest scop nu este autorizată.

În Franţa, se vând aproximativ un milion de unităţi contraceptive de urgenţă în fiecare an. Tot în această ţară, potrivit datelor oficiale, se produc 25 de milioane de situaţii de risc (neadministrare la timp a pilulei contraceptive, ruperea prezervativului) şi au loc 200.000 de avorturi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici