- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (13.02.2014, 13:53)
- Florin Badescu
Un pigment creat de omul cavernelor ar putea fi utilizat în cucerirea spaţiului
Un pigment utilizat în urmă cu peste 30.000 de ani în picturile preistorice din peştera Chauvet din sudul Franţei i-a inspirat pe oamenii de ştiinţă să creeze un compus care va fi aplicat pe scutul termic al sondei spaţiale Solar Orbiter, a anunţat Agenţia Spaţială Europeană (ESA).
Urmărește
291 afișări
Un pigment creat de omul cavernelor ar putea fi utilizat în cucerirea spaţiului (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Sonda Solar Orbiter, a cărei lansare este prevăzută pentru 2017, trebuie să se aventureze într-o zonă aflată la o distanţă de 42 milioane de kilometri de Soare, unde temperaturile ajung la 520 grade Celsius, pentru a studia erupţiile şi vânturile solare.
Pentru a supravieţui, sonda trebuie să fie protejată de un scut termic din titan multistratificat, a cărui culoare trebuie să rămână stabilă pe întreaga durată a misiunii. O schimbare a proprietăţilor "termo-optice" ale ecranului de protecţie - felul în care acesta reflectă sau absoarbe radiaţia solară - riscă într-adevăr să ardă instrumentele sensibile aflate la bordul sondei.
Oamenii de ştiinţă au descoperit soluţia de care aveau nevoie în desenele oamenilor preistorici: un pigment negru din lignit, fabricat pe bază de carbon extras din oase arse.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Mai multe cipuri în creier în 2025: Musk a anunțat că un al treilea pacient a primit implantul cerebral de la Neuralink. Compania nu se oprește aici
-
China îşi extinde influenţa în Marea Caraibilor şi strânge legăturile cu un fost aliat al Taiwanului
-
Armata iraniană a fost dotată cu o mie de drone noi. Mişcarea, cu puţin timp înainte de revenirea lui Trump la Casa Albă
-
Sindicatele din administraţie: Funcţionarii publici, ţapi ispăşitori pentru eşecurile guvernării
Compusul care va fi aplicat pe ecranul termic al sondei Solar Orbiter, denumit "Soarele Negru", este un tip de fosfat de calciu. Testele au arătat că acesta are o stabilitate foarte bună, a precizat ESA într-un comunicat.
Peştera Chauvet, descoperită în decembrie 1994, în Vallon-Pont-d'Arc în departamentul Ardèche, adăposteşte un ansamblu de peste 1.000 de desene, dintre care 425 siluete de animale, realizate în urmă cu 36.000 de ani.
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Incendiile din Los Angeles fac prăpăd. Ioan Alex povestește despre focurile devastatoare de la fața locului
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Scandal monstru după finala Casa iubirii: Acuzații de blat pentru Kanal D: V-ați bătut joc
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe