Un satelit al NASA, de şase tone, s-ar putea prăbuşi în zone masiv populate de pe Pământ la sfârşitul lunii

Un satelit, cu o greutate de şase tone, care orbitează necontrolat, ar putea reintra în atmosfera Pământului la finalul acestei luni, rezidurile sale reprezentând o ameninţare pentru anumite zone de pe Glob, potrivit Agenţiei spaţiale americane (NASA).

Urmărește
11078 afișări
Imaginea articolului Un satelit al NASA, de şase tone, s-ar putea prăbuşi în zone masiv populate de pe Pământ la sfârşitul lunii

Un satelit al NASA, de şase tone, s-ar putea prăbuşi în zone masiv populate de pe Pământ la sfârşitul lunii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Satelitul UARS (Upper Atmosphere Research Satellite), care a fost inclus într-un proiect de cercetare în valoare de 750 de milioane de dolari şi a fost lansat în urmă cu 20 de ani pentru a studia schimbările climarice, este aşteptat să reintre în atmosfera terestră peste câteva săptămâni, adică la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie, relatează foxnews.com.

Satelitul a fost scos din funcţiune în urmă cu şase ani, după ce a rămas fără combustibil.

TITLURILE ZILEI

Oficialii NASA au dat avertizări, potrivit cărora fragmente ale satelitului s-ar putea prăbuşi în zone masiv populate de pe cele şase continente.

Pe de altă parte, reprezentanţii NASA au mai spus că riscul ca prăbuşirea satelitului să pună în pericol siguranţa publică este extem de mic.

Ei au mai precizat că din anii 1950 - începutul erei spaţiale - şi până la acest moment nu au existat pagube sau victime cauzate de reintrarea în atmosfera terestră a unor obiecte spaţiale. Totuşi, alţi reprezentaţi ai Agenţiei spaţiale americane au mărturisit că situaţia îi îngrijoarează, dat fiind că mai mult de jumătate de tonă de fragmente ale satelitului vor rezista după reintrarea în atmosfera terestră. Momentan este imposibil de precizat care ar fi aria geografică afectată de căderea resturilor metalice ale satelitului.

Momentan, UARS orbitează la o distanţă de aproximativ 250 de kilometri deasupra Terrei, având o înclinaţie de 57 de grade faţă de Ecuator.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici