- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- MIAMI, (19.08.2012, 08:32)
- Florin Badescu ,
Un spray cu celule tegumentare care stimulează cicatrizarea, creat de cercetătorii americani
Un spray care conţine celule tegumentare contribuie la o mai bună cicatrizare a rănilor de la nivelul pielii şi ar putea deveni un tratament promiţător pentru pacienţii cu răni cutanate dificil de tratat.
Urmărește
847 afișări
Un spray cu celule tegumentare care stimulează cicatrizarea, creat de cercetătorii americani (Imagine: Shutterstock)
Cuvântul "ulcer" evocă în general prezenţa unor găuri în stomac, însă pielea poate să se ulcereze şi ea cu plăgi profunde, care sunt deosebit de dificil de cicatrizat. Pentru a remedia acest lucru, compania americană Healthpoint Biotherapeutics, specializată în îngrijirea pielii, a conceput un spray special ce conţine celule tegumentare. Primele rezultate, publicate recent în revista medicală The Lancet, sunt încurajatoare, informează lefigaro.fr.
Timp de trei luni, cercetătorii de la Universitatea Miami, coordonaţi de medicul Robert S. Kirsner, au testat eficienţa acestui spray cu keratinocite şi fibroblaste prelevate de la nou-născuţi, după circumcizie, pe un eşantion de 228 de pacienţi suferind de ulcere venoase cronice. Insuficienţa venoasă este o cauză majoră a maladiei (70% din cazuri). Din cauza unui retur venos deficitar, sângele stagnează şi deteriorează ţesuturile înconjurătoare care devin mai fragile, plăgile putând să se formeze prin simpla zgâriere a pielii. Cicatrizarea se face extrem de dificil, întrucât circulaţia nu aduce suficient oxigen şi nici moleculele necesare pentru regenerarea pielii.
O parte a tratamentului constă deci în relansarea circulaţiei sangvine cu ajutorul unor bandaje sau a unor ciorapi de compresie. Cealaltă parte a terapiei constă în favorizarea cicatrizării pielii, care se poate face prin spray-ul celular creat de americani. La fiecare şapte sau 14 zile, în funcţie de grupul din care făceau parte, pacienţii au primit un spray activ sau un spray placebo, cu ocazia schimbării pansamentelor şi a înlocuirii bandajele şi a ciorapilor de compresie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Din prima zi de mandat, Trump semnează ordine executive cu consecințe majore: Începe deportarea în masă a imigranților, pune capăt dreptului la cetățenie prin naștere, grațiază inculpații de la Capitoliu. Ce alte decizii a luat Președintele SUA
-
Donald Trump a graţiat 1.500 de inculpaţi după asaltul Capitoliului din 2021
-
SUA ies din Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi din Acordul climatic de la Paris
-
Sondaj Avangarde: Care este intenţia de vot a românilor în 2025 şi în ce candidaţi au încredere pentru prezidenţiale?
Bilanţul testului: 70% dintre pacienţii trataţi cu spray activ au putut să cicatrizeze graţie celulelor pulverizate, comparativ cu procentul de 46% înregistrat în grupul de control (care a primit doar tratament prin compresie). Doza cea mai slabă (0,5 milioane de celule pe mililitru), cu o frecvenţă de aplicare de unu la două săptămâni, s-a dovedit metoda cea mai eficientă, ce a prezentat o reducere de 91% a mărimii plăgilor (comparativ cu 80% în grupul fără spray) şi o reducere cu 21 de zile a perioadei de cicatrizare.
Utilizarea de celule fetale permite o cicatrizare de o foarte bună calitate, ceea ce diminuează riscul de recidivă a bolii. În plus, cicatrizarea mai rapidă diminuează inconfortul pacienţilor, care trebuie să poarte uneori ciorapi şi bandaje de compresie 24 de ore din 24. Cheltuielile medicale, destul de importante pentru tratarea ulcerelor de piele cronice, pot fi şi ele reduse.
Preţul noului spray terapeutic este deocamdată necunoscut, însă specialiştii apreciază că acesta va fi destul de ridicat, ca orice preţ pentru terapiile celulare. Însă, indiferent de costul acestui nou tratament, cele mai importante aspecte rămân diagnosticul şi tratamentul patologiilor subadiacente, pentru a împiedica recidiva bolii, întrucât pentru acest tip de maladie, cicatrizarea nu este întotdeauna un sinonim al vindecării.
Citește pe alephnews.ro: Sondaj Avangarde: Care este intenția de vot a românilor în 2025 și în ce candidați au încredere pentru prezidențiale?
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum a început succesul lui Trump? Președintele și-a construit popularitatea prin afaceri, apariții TV regulate și expunere uriașă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
E știrea începutului de an! Gabi Bădălău s-a combinat cu Ema Uta! S-au ”izolat” 4 zile într-un apartament din Floreasca
CANCAN.RO
David Popovici și-a cumpărat vilă pe malul unui lac, într-o locație EXCLUSIVISTĂ, și s-a mutat cu iubita lui. Cât costă imobilul
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe