- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- WASHINGTON, (11.08.2011, 13:04)
- Florin Badescu ,
Un tratament experimental promiţător contra leucemiei, descoperit de cercetători
Limfocitele T - responsabile cu apărarea imunitară a celulelor din corp - care au fost modificate genetic s-au dovedit eficiente contra leucemiei limfoide cronice, forma cel mai des întâlnită a acestui cancer al sângelui, potrivit unui studiu experimental, publicat miercuri în Statele Unite.
Urmărește
647 afișări
Un tratament experimental promiţător contra leucemiei, descoperit de cercetători (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)
Potrivit cercetătorilor de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Pennsylvania din Statele Unite ale Americii, această terapie a dus, până în prezent, la remisii ale bolii de un an pentru doi dintre cei trei pacienţi incluşi în acest studiu, care sufereau de o leucemie în stadiu avansat. În cazul celui de-al treilea pacient, boala a revenit după patru luni, însă într-o formă atenuată.
Această abordare ar putea fi aplicată pentru a trata şi alte tipuri de cancer, precum cel pulmonar, ovarian şi melanomul, dar trebuie să facă obiectul unor cercetări suplimentare, afirmă autorii studiului.
Acest tratament a constat în prelevarea de limfocite T de la acei pacienţi şi în modificarea lor pe cale genetică cu ajutorul unui lentivirus, cu scopul ca ele să atace selectiv doar celulele canceroase - toate fiind purtătoare de o anumită proteină - şi scutind celulele sănătoase din corp.
ULTIMELE ȘTIRI
-
La două zile de la preluarea mandatului, Trump a dat primul interviu din Biroul Oval. Care sunt cele mai importante subiecte discutate de Președinte
-
Ministerul Finanţelor a luat joi de la bănci 1,3 mld. lei, la o dobândă de 7,03%/an
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
Savanţii au programat, totodată, limfocitele T să îşi accelereze procesul de multiplicare.
Cercetătorii au injectat apoi aceste limfocite modificate genetic celor trei pacienţi, care au beneficiat în prealabil de şedinţe de chimioterapie.
"În trei săptămâni, tumorile au fost distruse cu o eficienţă ce nu a fost niciodată observată înainte", a declarat medicul Carl June, profesor de patologie la centrul de cercetări contra cancerului Abramson de la Universitatea Pennsylvania, principalul autor al acestui studiu, publicat în New England Journal of Medicine şi în revista Science Translational Medicine.
"A fost mult mai eficient decât ne aşteptam", a adăugat acelaşi cercetător, care estimează că limfocitele T modificate genetic, pe care le-a numit "asasini în serie", au distrus aproape un kilogram (910 grame) de tumori canceroase la fiecare pacient.
Rezultatele acestui studiu clinic pilot sunt semnificativ diferite faţă de cele ale terapiilor existente contra acestui tip de leucemie.
Cei trei pacienţi aveau puţine alte opţiuni de tratament. Singura opţiune era un transplant de măduvă osoasă, o procedură care necesită o spitalizare îndelungată şi care prezintă un risc de mortalitate de cel puţin 20%.
În plus, acest transplant oferă în cel mai bun caz 50% şanse de vindecare.
"Noua abordare are potenţialul de a oferi aceleaşi şanse de vindecare, dar cu mult mai puţine riscuri", a concluzionat medicul David Porter, de la Universitatea Pennsylvania, coautor al studiului.
Citește pe alephnews.ro: Un marinar român a fost eliberat de rebelii Houthi. Cum evoluează situația din Orientul Mijlociu
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Yuval Raphael a fost aleasă să reprezinte Israelul la Eurovision 2025. Artista a supraviețuit atacului Hamas din 7 octombrie 2023
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe