- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (07.04.2013, 07:44)
- Florin Badescu
Un tratament promiţător împotriva miopatiei la adulţi, conceput de medicii francezi
Cercetătorii francezi au conceput un tratament promiţător care creşte rezistenţa şi forţa musculară a pacienţilor adulţi suferind de distrofie facio-scapulo-humerală (FSHD), cea mai răspândită formă de miopatie în Franţa.
Urmărește
3671 afișări
Un tratament promiţător împotriva miopatiei la adulţi, conceput de medicii francezi
"Atunci când boala mea a fost diagnosticată în urmă cu 13 ani, cercetările păreau să avanseze foarte lent, dar, după ce au fost publicate aceste rezultate foarte promiţătoare ale studiului realizat la Montpellier, speranţa mi-a revenit cu adevărat", afirmă Laurence Plévert, o pacientă a cărei miopatie FSHD a fost diagnosticată la vârsta de 30 de ani, informează lefigaro.fr.
Studiul terapeutic realizat pe 54 de persoane, timp de 17 săptămâni, la CHU din Montpellier, a arătat că administrarea suplimentară de antioxidanţi permite bolnavilor trataţi să îşi regăsească forţa musculară şi rezistenţa la efort, acestea fiind efecte nete şi foarte încurajatoare.
FSHD sau distrofia facio-scapulo-humerală este forma cea mai frecventă dintre toate afecţiunile musculare ereditare, chiar dacă ea este mult mai puţin cunoscută decât miopatia Duchenne, promovată în presa franceză mai ales de Teledonul din 1987. Aşa cum arată şi numele ei, FSHD afectează mai întâi muşchii feţei, apoi cei ai centurii scapulare (care menţin omoplaţii) şi apoi cei ai braţelor. În cazurile cele mai grave, picioarele sunt şi ele afectate, iar pacienţii trebuie să se deplaseze într-un scaun cu rotile. Boala este cel mai adesea declarată între adolescenţă şi vârsta de 30 de ani, dar poate fi diagnosticată uneori şi la copii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Administraţia Trump va intensifica arestările imigranţilor în marile oraşe din SUA
-
Frigul extrem face ca inaugurarea lui Trump să se facă în interior, pentru prima dată în 40 de ani
-
Industria care poate să pună România pe hartă. Experţii spun că potenţialul „este imens”, dar facem greşeli de amatori
Rezultatele studiului de la Montpellier sunt cu atât mai impresionante cu cât ele au fost obţinute cu ajutorul unor produse simple şi deja disponibile în comerţ - vitamine şi oligoelemente. "Nu este vorba de orice produs luat la întâmplare, ci de suplimente care au fost special alese pentru a lupta împotriva stresului oxidant care a fost observat în muşchii bolnavilor de FSHD", a precizat Dalila Laoudj-Chenivesse, cercetătoare la Inserm Montpellier, coordonatoarea studiului.
Comparând proteinele găsite în ţesuturile musculare afectate de FSHD cu cele din muşchii sănătoşi, cercetătorii de la Inserm Montpellier au constatat că în muşchii bolnavilor exista un stres oxidant foarte puternic şi o disfuncţie a mitocondriilor, "uzinele biologice" care produc energia consumată de celule. Acest stres oxidant avariază diverse părţi ale celulelor şi sfârşeşte prin a le afecta funcţionarea.
"Stresul oxidant pe care îl observăm în muşchii striaţi este în acelaşi timp o consecinţă a distrofiei FSHD, dar şi una dintre cauze", afirmă aceeaşi cercetătoare franceză. "Acolo există o lipsă de antioxidanţi, însă proasta funcţionare a mitocondriilor produce la rândul ei substanţe care participă la oxidarea excesivă".
"Prin suplimentarea de antioxidanţi, pacienţii recuperează până la 20% din rezistenţa musculară şi 10% din forţa musculară", afirmă coordonatoarea studiului. Aceste rezultate permit bolnavilor să resimtă progrese considerabile la nivelul capacităţilor lor fizice. "Perimetrul meu de deplasare s-a mărit considerabil de când iau suplimente de antioxidanţi", afirmă Laurence Plévert, care a participat la acest test terapeutic. "Înainte puteam să merg cel mult 55 de metri fără căruciorul cu rotile, iar acum pot să fac plimbări lungi pe plajă".
"Chiar dacă nu putem vorbi încă despre vindecare, suplimentarea de antioxidanţi permite cel puţin o stabilizare a bolii, iar acest fapt mă ajută să aştept cu mai multă seninătate apariţia unor tratamente viitoare", a declarat pacienta franceză.
După 17 săptămâni de tratament, voluntarii au fost apoi monitorizaţi pentru o perioadă mai lungă, iar rezultatele noului studiu vor fi publicate luna viitoare.
Citește pe alephnews.ro: Cercetătorii au descoperit că o substanță psihedelică poate trata dependența de alcool. DMT este o substanță cunoscută de secole
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Ce gadgeturi vor cumpăra milionarii în 2025? Printre aparate se numără și roboții care strâng totul de prin casă
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
De nerecunoscut! Ce s-a ales de Anna Kournikova și cum a ajuns să arate trupul ei în 2025, la 22 de ani de la retragerea din tenis
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Cine este „Raisa”, femeia de pe TikTok care îl promovează intens pe Călin Georgescu: „Președintele României și comandantul meu suprem”
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe