Cercetătorii au identificat mai multe plante carnivore pe insula Palawan, în centrul Filipinelor, printre care şi Nepenthes northiana, care are un diametru de 30 de centimetri. Planta are forma unei cupe uriaşe, care este plină de apă şi de enzime acide, după cum a indicat McPherson.
Prada este atrasă de nectarul dulce şi, odată prinsă în cupă, pereţii alunecoşi nu îi mai permit să iasă şi, în cele din urmă, se îneacă.
Cea de-a doua specie ca mărime care a fost identificată este Nepenthes attenboroughii, numită astfel în cinstea lui Sir David Attenborough, prezentator de emisiuni de istorie naturală.
În aceeaşi călătorie, Stewart McPherson a descoperit peste 20 de noi varietăţi de plante carnivore şi a făcut două redescoperiri.
Printre acestea din urmă se află Nepenthes deaniana, care a fost prima dată identificată în 1907, dar urma acestei specii s-a pierdut spre sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, când Ierbarul Naţional din Manila a fost bombardat.
McPherson şi echipa sa consideră că au identificat planta în mediul ei natural pentru prima dată în peste 100 de ani.
Nepenthes deaniana poate, de asemenea, să captureze şi animale mici, pe lângă insecte, având o cupă de mărimea unei mingi de fotbal.
Potrivit Botanical Society of America, în lume există aproximativ 600 de specii de plante carnivore.