Unde ar fi fost construite, de fapt, Grădinile suspendate din Babilon. Un expert susţine că a descoperit misterioasa minune a lumii

Grădinile suspendate din Babilon, una dintre cele Şapte minuni ale lumii, despre care istoria spune că au fost construită în 600 î. Hr. de regele Nabucodonosor al II-lea, ar fi fost, de fapt, ridicate la 560 de kilometri de capitala imperiului Asiriei, Ninive, potrivit unor cercetări recente.

Urmărește
6209 afișări
Imaginea articolului Unde ar fi fost construite, de fapt, Grădinile suspendate din Babilon. Un expert susţine că a descoperit misterioasa minune a lumii

Unde ar fi fost construite, de fapt, Grădinile suspendate din Babilon. Un expert susţine că a descoperit misterioasa minune a lumii (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Grădinile suspendate ale Semiramidei (sau din Babilon), care aveau terase sofisticate, fântâni impresionante şi plante agăţătoare, se presupune că au fost construite în privincia Babilon din Irak, dar timp de secole nimeni nu a putut găsi vreo dovadă concretă că ar fi existat vreodată, scrie dailymail.co.uk.

Totuşi, potrivit unui expert, o analiză mai detaliată a acestor texte, însoţită de urme expuse la British Museum, sugerează că motivul acestee lipse de dovezi este că arheologii au căutat până acum în locurile greşite.

Dr Stephanie Dalley, de la Universitatea Oxford, susţine că Grădinile sunt de fapt îngropate în oraşul antic Ninive, în apropiere de localitatea Mosul, la aproximativ 560 de kilometri depărtare în nordul Irakului.

Dalley, care lucrează în cadrul Institului oriental al Universităţii, şi-a petrecut ultimii 20 de ani studiind localizarea grădinilor, pe care unii le etichetează drept mit pe baza lipsei unor probe fizice.

Data unanim acceptată pentru construcţia Grădinilor, 600 î. Hr., a fost preluată din texte antice scrise după sute de ani de la presupusa lor creaţie. Potrivit aceloraşi texte, cel care le-a ridicat a fost împăratul babilonian Nabucodonosor din provincia irakiană Babilon, pentru soţia sa, Amytis.

Totuşi, în scrierile împăratului pentru Amytis nu există nicio menţiune a acestor grădini, ceea ce a determinat-o pe Stephanie Dalley să studieze mai aprofundat aceste documente. Cercetările sale au condus-o la Muzeul britanic din Londra, unde a descoperit o prismă acoperită cu inscripţii cuneiforme, limbă antică datând din era babiloniană, folosită şi în Imperiul asirian.

Inscripţiile conţin detalii despre un rege numit Sennacherib, un lider al Imperiului Asiriei care a trăit cu un secol înaintea lui Nabucodonosor, dar şi referinţe la un palat construit aproape de capitala Asiriei, Ninive, precum şi o grădină pe care Sennacherib o numea "minunea pentru tot poporul".

Într-un documentar difuzat de Channel 4, sub numele "Finding Babylon’s Hanging Garden/ În căutarea Grădinilor suspendate din Babilon", Dr. Dalley a reuşit să combine hărţi antice cu versiuni din timpuri moderne pentru a localiza ceea ce ea credea că sunt ruinele palatului.

În apropiere a descoperit o ridicătură mare de pământ înclinată spre un spaţiu verde, pe care Dalley îl consideră "cel mai bun loc" pentru aşezarea antică. Convingerile femeii, spune ea, sunt susţinute de un basorelief din Ninive care detaliază localizarea palatului de-a lungul unei grădini cu arbori care atârnă de pe terase.

De asemenea, Dalley a explicat că Ninive era cunoscut şi sub numele de Noul Babilon, adăugând că aceasta ar putea fi sursa confuziei în ceea ce priveşte originea Grădinilor.

Grădinile suspendate din Babilon au fost descrise de istoricul grec Diodor din Sicilia ca având o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţi şi o înălţime de aproximativ 25 de metri.

Unii istorici şi arheologi consideră că Grădinile au fost distruse de război şi eroziune, în timp ce alţii au emis ipoteza că un cutremur a dus la dispariţia lor.

"Este nevoie de mai multă cercetare" pentru a confima localizarea reală a Grădinilor, a mai spus Stephanie Dalley, "dar din păcate nu cred că acest lucru va fi posibil cât voi trăi eu. Convingerea mea că grădinile erau în Ninive rămâne neclintită".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici