- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- PARIS, (11.09.2013, 21:57)
- Florin Badescu
"Uzinele" de tanin din plante, identificate de oamenii de ştiinţă
O echipă de oameni de ştiinţă, coordonată de un cercetător francez, a identificat "uzinele" de tanin din plante, substanţă care contribuie la gustul specific al vinului, al ceaiului şi al ciocolatei, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Annals of Botany.
Urmărește
1656 afișări
"Uzinele" de tanin din plante, identificate de oamenii de ştiinţă (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
Oamenii de ştiinţă, în frunte cu Jean-Marc Brillouet, directorul departamentului de Cercetare de la Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din Montpellier, au anunţat că au descoperit locul în care sunt "fabricate" aceste molecule chimice. Sursa este "tanosomul", un organit celular descoperit în toate plantele, cu excepţia muşchilor şi a algelor.
Această descoperire infirmă un model admis de comunitatea oamenilor de ştiinţă începând cu mijlocul anilor 1980, a subliniat cercetătorul francez.
Organitele sunt mici elemente celulare specializate în diferite funcţii şi care produc diverse molecule chimice. Cloroplastele din celulele vegetale sunt de exemplu implicate în procesul de fotosinteză.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Joe Biden ține ultimul său discurs în calitate de președintele al Statelor Unite
-
Explozie într-o clădire în care erau cazaţi mai mulţi muncitori
-
Executivul decide data alegerilor prezidenţiale şi analizează proiectul de OUG privind acest scrutin
-
Putin va cere ca Ucraina să nu adere la NATO în discuţiile cu Trump
Noile organite identificate, denumite "tanosomi", sunt implicate în sinteza taninurilor.
Taninurile "oferă o senzaţie înţepătoare în gură, senzaţia unei limbi de pisică care îşi linge mâna... simţurile le asociază cu fructele insuficient coapte", a precizat cercetătoarea Geneviève Conéjéro, participantă la studiu, într-un comunicat.
"Sunt molecule care au proprietăţi antiseptice importante", a declarat Jean-Marc Brillouet, jucând un rol important în protecţia plantelor. "Taninul este folosit din timpuri imemoriale în tăbăcirea pieilor", a reamintit el.
Cercetătorul francez a subliniat, totodată, faptul că noul mecanism descoperit de echipa sa "are o legătură foarte strânsă cu fotosinteza".
Studiul cercetătorilor din Franţa ar putea fi folosit în cultura viţei-de-vie.
Taninul, o substanţă vegetal cu gust astringent, este folosit în medicină, la fabricarea coloranţilor, a cernelurilor şi în tăbăcărie.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Netanyahu a vorbit cu Trump și Biden. Premierul israelian urmează să se întâlnească la Washington cu viitorul președinte
Este oficial: O nouă bancă a intrat în România. PKO Bank Polski este cea mai mare bancă din Polonia, cu active cât 70% din sistemul bancar românesc
Cine este miliardarul discret care împinge din umbră o întreagă ţară de pe drumul european către un parteneriat cu Rusia
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Primele imagini cu Maximus Prigoană, după moartea afaceristului. E îndoliat, la două luni de la tragedie. Silvius, fratele lui, relaxat, cu țigărușa-n gură!
CANCAN.RO
Tu o mai ai acasă? Cu cât se vinde o bancnotă de 1.000 de lei cu chipul lui Mihai Eminescu, în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe