În prima etapă, cercetătorii au folosit o imprimantă 3D cu un ax rotativ pentru a crea tuburi din gel pe bază de apă. În a doua etapă, ei au întărit aceste tuburi cu fibre foarte subţiri de poliester, folosind un proces numit electrospinning.
Aceste vase artificiale sunt la fel de puternice ca cele naturale şi pot fi uşor acceptate de corpul uman. Ele ar putea înlocui venele umane sau artificiale folosite în prezent în operaţiile de bypass cardiac, aducând beneficii considerabile pacienţilor, relatează Sky News.
Printre avantajele potenţiale ale acestei noi tehnologii se numără mai puţine cicatrici, mai puţină durere şi un risc mai mic de infecţie pentru pacienţi.
Având în vedere că numai în Anglia se fac anual 20.000 de operaţii de bypass cardiac, impactul acestei inovaţii ar putea fi semnificativ.
Dr. Faraz Fazal, autorul principal al studiului, a declarat că noua tehnică deschide posibilităţi interesante.
La rândul său, Dr. Norbert Radacsi, cercetătorul principal, a adăugat că descoperirea ar putea deveni o realitate pentru tratarea bolilor cardiovasculare, cu condiţia să beneficieze de sprijin şi colaborare continuă.
În ceea ce priveşte paşii următori, cercetătorii vor testa aceste vase mai întâi pe animale, în colaborare cu Institutul Roslin al universităţii. După această etapă, se vor face teste pe oameni.
Cercetarea a fost publicată în Advanced Materials Technologies.