- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- BUCUREŞTI, (30.05.2013, 11:51)
- Paula Rusanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Viaţa în "SATELE CANCERULUI": Cum trăiesc oamenii în zonele cu cele mai numeroase cazuri de cancer - VIDEO
La începutul acestui an, autorităţile din China au recunoscut existenţa "satelor cancerului", după mai mulţi ani de la apariţia unor informaţii cu privire la depăşirea numărul mediu de cazuri în anumite regiuni deosebit de poluate din ţară.
Urmărește
10889 afișări
(Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Expresia "satele cancerului" nu fusese folosită până atunci de autorităţi, însă acestea au cedat în final în urma valului de nemulţumiri din partea locuitorilor faţă de degradarea mediului în care trăiesc de către deşeuri industriale, prezenţa unor substanţe toxice în apă sau un aer foarte încărcat cu particule fine.
Într-un reportaj realizat de CNN în satul Wuli, din provincia Zhejiang, Wei Donying, care militează pentru reducerea poluării în zonă, povesteşte ce înseamnă viaţa într-un astfel de sat din China.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce trebuie să știi despre alegerile prezidențiale și referendumul din 24 noiembrie? Aproape 19.000 de secții de votare vor fi deschise pe teritoriul României începând cu ora 07:00
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Wei Donying îi arată reporterului o serie de fotografii aşezate pe o hartă a regiunii: "Uitaţi-vă la toţi aceşti peşti morţi de la malul apei. Iar aici, apa a devenit roşie".
Femeia a realizat o hartă a poluării timp de zeci de ani. În 2002, a suferit o intervenţie chirurgicală prin care i s-a îndepărtat o tumoare, care era benignă. Ea s-a plâns constant autorităţilor, a făcut petiţii şi a fost o "povară" pentru oficialităţile locale. În consecinţă, Wei Donying a fost hărţuită şi ameninţată.
"După numeroase plângeri pe care le-am făcut, una dintre fabrici doar a îndepărtat cuvântul "chimică" din denumirea ei. În faţa acestei fabrici am realizat un protest recent. Tot ceea ce îmi doresc este ca noi să respirăm un aer curat, să avem apă curată şi pământ necontaminat. Asta este tot ceea ce cer, însă se pare că este prea mult", povesteşte femeia în timp ce îi arată reporterului fabricile din zonă.
Toţi locuitorii din satul Wuli au pierdut o rudă sau o cunoştinţă din cauza cancerului.
Este şi cazul lui Feng Xiaofeng, care şi-a pierdut şi soţul şi fiul din cauza acestei maladii. "Nu mai vreau să stau în casa asta. Nu pot dormi aici. Soţul meu era stâlpul acestei case, iar atunci când a murit parcă totul s-a prăbuşit. Apoi, fiul meu a murit şi el", poveşteste în lacrimi femeia.
Locuitorii povestesc cum satul era renumit pentru dealurile lui împădurite şi pentru pământul fertil. Totul s-a schimbat în anii '90, când Guvernul le-a promis că odată cu industrializarea zonei se vor îmbogăţi.
"Însă, numai oficialităţile au fost cele care au băgat banii în buzunar. Toate aceste fabrici ar trebuie îndepărtate, deoarece ele au provocat cancerul", spun locuitorii care sunt conştienţi de faptul că Wuli a devenit "un sat al cancerului".
Nivelul poluării a crescut puternic în China, odată cu industrializarea rapidă a ţării în ultimele trei decenii.
Expresia "satele cancerului" s-a răspândit în presă, îndeosebi după publicarea de către un jurnalist chinez, în 2009, a unei hărţi care documentează zeci de astfel de sate.
Guvernul a recunoscut că "produse chimice toxice şi nocive", în general interzise în ţările dezvoltate, sunt folosite în China şi "pot pune în pericol sănătatea omului şi a mediului pe termen lung".
Între substanţele periculoase, nonilfenolul, un compus organic sintetic, interzis în industria textilă europeană, este utilizat intens în acest sector în China, unde este folosit şi în producţia de detergenţi.
Citeşte şi:
Angelina Jolie a suferit o dublă mastectomie: Când am aflat care este situaţia, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile
Citeşte şi:
Mastectomia, intervenţia suferită recent de Angelina Jolie, o soluţie radicală pentru evitarea cancerului
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Cel mai ÎNFRICOŞĂTOR pod din lume: "Tuturor le e teamă". Oamenii plătesc pentru a fi ajutaţi să-l traverseze - FOTO, VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe