Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre educaţie, politică ori naţionalism

Albert Einstein a revoluţionat fizica, pentru care a primit şi un premiu Nobel, în 1921, şi a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 150 de lucrări non-ştiinţifice. Realizările sale intelectuale şi creativitatea de care a dat dovadă au făcut ca numele lui să devină sinonim cu inteligenţa, genialitatea.

Urmărește
9981 afișări
Imaginea articolului Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre educaţie, politică ori naţionalism

Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre educaţie, politică ori naţionalism

Iată ce credea fizicianul despre subiecte comune ca politica, bunul simţ sau motivaţia.

  • despre autoritate

"Natura ne arată doar coada leului, dar nu e niciun dubiu, în mintea mea, că leul face parte din ea, chiar dacă nu se poate dezvălui în faţa ochilor noştri pe de-a întregul, din cauza dimensiunilor sale uriaşe", i-a scris Einstein lui Heinrich Zangger, relatează Daily Mail.

  • despre scop

"Singurul mod de a scăpa de efectul corupător al laudelor este să continui să munceşti."

  • despre politică

"Sunt evreu după origini, elveţian după cetăţenie şi fiinţă umană după natură. O fiinţă umană care nu e ataşată în mod special de vreun stat sau vreo entitate naţională."

  • despre siguranţă

"Atât timp cât legile matematicii se referă la realitate, acestea nu sunt sigure. Atunci când sunt sigure, nu se referă la realitate."

  • despre umilinţă

"Ca fiinţă umană, fiecare dintre noi este înzestrat cu suficient de multă inteligenţă, încât să realizeze cât de inadecvată este aceasta atunci când e confruntat cu realitatea."

  • despre dezvoltarea sa

"E adevărat că părinţii mei au fost atât de îngrijoraţi din cauza faptului că am început să vorbesc destul de târziu, încât chiar au consultat un medic. Nu pot spune cât de mic eram, dar sigur nu aveam mai puţin de trei ani."

  • despre bun simţ

"Bunul simţ nu este altceva decât un depozit de prejudecăţi, depus în minte înainte să împlineşti optsprezece ani."

  • despre succes

"Dacă A este un succes în viaţă, atunci A este egal cu X plus Y plus Z. X reprezintă munca, Y simbolizează joaca, iar Z înseamnă să-ţi ţii gura închisă."

  • despre naţionalism

"Naţionalismul este o boală infantilă. Acesta este pojarul rasei umane."

  • despre mister

"Cea mai frumoasă experienţă pe care putem să o trăim este cea a misterului. Este emoţia fundamentală care stă la originea artei adevărate şi a ştiinţei adevărate. Cel care nu o cunoaşte şi nu mai poate să se minuneze, nu mai simte fascinaţia, e ca şi mort, iar ochii săi sunt întunecaţi."

  • despre solitudine

"Sentimentele mele puternice de justiţie socială şi responsabilitate socială au contrastat întotdeauna, în mod ciudat, cu lipsa mea pronunţată de nevoie de contact cu alte fiinţe şi comunităţi umane. Sunt, într-adevăr, un călător singuratic şi nu am aparţinut niciodată ţării mele, casei male, prietenilor mei şi nici măcar familiei mele, cu întreaga inimă. În faţa tuturor acestor legături, nu am pierdut niciodată simţul distanţei şi nevoia de solitudine."

  • despre aspectul propriu

"Dacă aş începe să am grijă de felul în care arăt, nu aş mai fi eu însumi..."

  • despre motivaţie

"Idealurile care mi-au luminat calea şi care mi-au redat, de fiecare dată, curajul să înfrunt viaţa cu voioşie, au fost bunătatea, frumuseţea şi curajul. Scopul trivial al eforturilor umane, posesiunile, succesele exterioare, luxul, mi-au părut întotdeauna demne de dispreţ."

  • despre educaţie

"Scopul [educaţiei] este de a antrena indivizi care să acţioneze şi să gândească independent şi care, totuşi, să vadă în servirea comunităţii din care fac parte, principala lor problemă în viaţă."

  • despre motivaţie

"Niciun lucru de valoare nu se naşte din ambiţie sau dintr-un simplu simţ al datoriei. Mai degrabă, aceste lucruri apar din dragoste faţă de oameni şi faţă de lucruri obiective. "

  • despre educaţie

"Cei mai mulţi profesori îşi pierd timpul punând întrebări menite să descopere ceea ce elevul nu ştie. Adevărata artă stă însă în desoperirea lucrurilor pe care acestea le ştie sau e capababil să le afle."

  • despre gândire

"Gândesc foarte rar în cuvinte. Îmi trece prin minte câte un gând şi abia apoi încerc să îl exprim."

  • despre curiozitate

"Nu trebuie niciodată să încetezi să-ţi pui întrebări. Curiozitatea are motivele sale pentru a exista."

  • despre etica muncii

"Starea de spirit care îi îngăduie unui om să se îndeletnicească cu asemenea lucruri seamănă cu cea a unui credincios devotat sau cu cea a unui îndrăgostit. Efortul de zi cu zi nu vine din vreo intenţie sau vreun program anume, ci direct din inimă."

  • despre copilărie

"Un adult obişnuit nu se gândeşte prea mult la probleme de spaţiu-timp. Eu, în schimb, m-am dezvoltat atât de încet, încât am început să-mi pun întrebări despre spaţiu şi timp abia după ce am devenit adult. Apoi am aprofundat această problemă mai adânc decât orice copil sau adult au făcut-o vreodată."

  • despre rolul ştiinţei

"Un lucru pe care l-am învăţat într-o viaţă lungă este acela că toată ştiinţa noastră, comparativ cu realitatea, este primitivă şi copilărească - şi totuşi, este cel mai de preţ lucru pe care îl avem."

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici