Acest remediu tradiţional african este testat în prezent şi în spitalele din Marea Britanie, în urma unui studiu realizat de o infirmieră care a crescut în Zimbabwe.
Copil fiind, Moses Murandu a văzut cum tatăl său punea zahăr din trestie pe rănile sătenilor şi a crescut convinsă că acesta este un remediu larg răspândit.
Zahărul este un remediu tradiţional în Zimbabwe, iar atunci când Murandu s-a mutat în Marea Britanie a fost surprinsă că medicii nu îl folosesc.
Studiul pe care ea l-a realizat ulterior a durat şase luni şi a inclus 21 de pacienţi din spitalul Selly Oak din Birmingham, ale căror răni nu au răspuns tratamentelor convenţionale. Studiul a demonstrat că zahărul aplicat pe răni, ulceraţii sau leziuni rezultate în urma amputării, înainte de a aplica bandajul, poate omorî bacteriile care împiedică cicatrizarea şi provoacă dureri cronice.
Bacteriile au nevoie de apă pentru a supravieţui, dar zahărul extrage apa din rană.
Şefii spitalului din Birmingham au fost impresionaţi de aceste rezultate şi au recompensat-o pe asistenta medicală cu suma de 25.000 de lire sterline.
Miliarde de lire sterline sunt cheltuite în prezent pe medicamente, sumele acestea putând fi economisite cu ajutorul tratamentului implementat de Murandu.