- Home
- Ştiinţă-Sănătate
- LONDRA, (05.07.2013, 12:25)
- Departamentul Life
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Zece INVENŢII care nu şi-au îmbogăţit creatorii - FOTO
Inventatorul mouse-ului, Douglas Engelbart, care a murit la vârsta de 88 de ani, nu a făcut niciodată bani de pe urma creaţiei sale, în aceeaşi situaţie aflându-se şi alţi inventatori care nu au ajuns miliardari de pe urma creaţiilor lor.
Urmărește
3712 afișări
Zece INVENŢII care nu şi-au îmbogăţit creatorii (Imagine: Shutterstock)
Topul celor zece inventatori care nu s-au îmbogăţit din creaţiile lor, potrivit bbc.co.uk.
1. LED-ul
Când Nick Holonyak Jr. a inventat în 1962 primul LED utilizabil, el a prevăzut că, la un moment dat, această invenţie va lua locul becului inventat de Edison. Colegii lui Holonyak au fost de părere că acesta ar fi trebuit să primească premiul Nobel, însă el a spus cu umilinţă: "Este ridicol să te gândeşti că cineva îţi datorează ceva (...)".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
2. Post-it-urile
Trei milioane de post-it-uri se vând în fiecare an la nivel internaţional, dar inventatorii lor au spus că nu s-au îmbogăţit de pe urma creaţiei lor, deşi au un trai confortabil. Aceste hârtiuţe de notiţe au fost inventate de doctorul Spencer Silver, care în 1968 a inventat un anumit tip de adeziv care se dezlipeşte uşor şi poate fi refolosit, şi de colegul său Art Fry, care era nemulţumit de faptul că semnele de carte picau din cartea sa de cântece religioase.
3. Puşca AK-47
Arma Kalashnikov, sau AK-47, a fost inventată de Mikhail Kalashnikov, soldat în Armata sovietică, în timp ce acesta se recupera în spital ca urmare a rănilor suferite în cel de-Al Doilea Război Mondial. Kalashnikov a pretins că a inventat această armă "în beneficiul" ţării sale.
4. Acul de gramofon din safir
Marie Killick a inventat acul de gramofon, însă nu l-a putut licenţia şi în ciuda unor ani de procese nu a reuşit să câştige bani de pe urma invenţiei sale. În 1958, Killick a câştigat un proces împotriva casei de discuri Pye, dar aceasta a dat faliment în următorul an.
5. Hovercraft-ul
Sir Christopher Cockerell a folosit un aspirator de praf şi cutii de conservă pentru a-şi testa teoriile în vederea creării hovercraft-ului, cunoscut şi sub denumirea de ambarcaţiune pe perne de aer sau ACV, care poate fi folosită pentru deplasare pe pământ, apă, noroi sau gheaţă. În 1959, ambarcaţiunea inventată de Cockerell a traversat distanţa dintre Calais şi Dover (aproximativ 50 de km). Cockerell a fost înnobilat, primit titlul "Sir", însă s-a luptat ani în şir pentru a obţine sumele de bani care i se cuveneau de la National Research Development Corporation.
6. Jocul Tetris
Programatorul rus Alexey Pajitnov a inventat jocul Tetris împreună cu colegii săi din cadrul centrul de cercetare finanţat de guvernul rus, în 1985. Pajitnov a început să primească drepturi de autor pentru invenţia sa abia după zece ani, când a înfiinţat The Tetris Company.
7. Radioul cu manivelă
Inventatorul Trevor Baylis a declarat recent că nu îşi mai permite să trăiască în casa sa din Twickenham, Londra. El a spus că în ciuda milioanelor de tipuri de radiouri care se vând la nivel internaţional, compania cu care a intrat în această afacere a pierdut controlul asupra produsului şi asupra profiturilor generate de vânzarea acestuia. "Cei mai mulţi dintre noi nu am făcut-o pentru bani", a spus Trevor Baylis, precizând că a ştiut că nu va câştiga bani în momentul în care a inventat radioul şi lanterna, care se încarcă prin intermediul unei manivele care atunci când este rotită produce energie.
8. Aparatul pentru Karaoke
Acest aparat a fost inventat de omul de afaceri japonez Daisuke Inoue, care însă nu şi-a înregistrat invenţia şi, drept urmare, nu a câştigat bani de pe urma creaţiei sale.
9. Formatul MP3
Formatul audio MP3 a devenit rapid un standard pentru transferarea melodiilor pe internet. Studentul german Karlheinz Brandenburg a început să lucreze la acest proiect în anii '80, însă din cauză că nu a avut bani pentru a distribui acest software, l-a oferit gratuit.
10. World Wide Web (www)
Sir Tim Berners-Lee a inventat World Wide Web-ul, cu ajutorul cercetătorilor de la laboratorul CERN din Geneva. Tim Berners-Lee, inventatorul internetului, spune că invenţia sa a cunoscut un succes rapid datorită faptului că a putut fi folosită gratuit.
Nu toţi inventatorii sunt motivaţi în munca lor de dorinţa de a face bani, ci unii vor să aibă o contribuţie la "binele comun", a declarat doctorul Tilly Blyth, de la Science Museum.
"Tindem să ne concentrăm pe dezvoltarea comercială, însă în realitate avem de-a face frecvent cu cercetări susţinute din fonduri publice şi guvernamentale (...) Dacă te uiţi la iPhone te gândeşti că este o invenţie extraordinară a lui Steve Jobs şi a companiei Apple, dar dacă te uiţi la elementele vitale ale acestuia, precum ecranul, chip-ul şi procesorul - toate acestea îşi au originile în cercetări finanţate din fonduri guvernamentale", a mai spus Blyth.
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe