Zidurile unei foste băi turceşti descoperite la Timişoara, reconstruite grafic cu un laser 3D

Fosta baie turcească, descoperită de arheologi în luna decembrie, în Piaţa Libertăţii din Timişoara, a fost scanată 3D, sâmbătă, cu ajutorul unui laser, aceasta urmând să fie reconstruită grafic şi expusă pentru public.

Urmărește
506 afișări
Imaginea articolului Zidurile unei foste băi turceşti descoperite la Timişoara, reconstruite grafic cu un laser 3D

Zidurile unei foste băi turceşti descoperite la Timişoara, reconstruite grafic cu un laser 3D

Arheologul Dorel Micle de la Universitatea de Vest din Timişoara, cel care coordonează lucrările de cercetare din Piaţa Libertăţii din Timişoara, acolo unde au loc lucrări de reamenajare a centrului istoric al municipiului, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că o firmă din oraş a scanat sâmbătă dimineaţă, cu ajutorul unui laser 3D, zidurile unei foste băi turceşti descoperite în luna decembrie 2013.

"Asistăm la o premieră pentru Timişoara, la o nouă modalitate de a salva memoria istoriei prin scanare laser a complexelor arheologice descoperite în Piaţa Libertăţii. Procedura presupune utilizarea unor aparate performante care cu inscripţionare laser înregistrează absolut toate dimensiunile clădirilor, 3D, şi permite reconstituirea grafică, la scară, a fostelor clădiri ale băilor turceşti", a declarat Dorel Micle.

Potrivit arheologului, scanarea cu laser 3D este mai bună chiar şi decât o măsurare topografică deoarece permite întregistrarea tuturor caracteristicilor clădirii.

”Şi fisurile din zid le vede şi este o modalitate extraordinară de a păstra intactă memoria acestei clădiri. Scanarea 3D este mai bună decât orice măsurare topografică, decât orice măsurare în teren, pentru că este la milimetru, este de o fidelitate extraordinară. În al doilea rând, permite o reconstituire grafică 3D, pe calculator", a mai spus Micle.

Dorel Micle a mai spus că prelucrarea datelor se va face în câteva luni şi că, cel târziu în toamna acestui an, această reprezentare grafică va putea fi văzută de publicul larg.

Arheologul a mai spus că va propune constructorilor din Piaţa Libertăţii, dar şi arhitectului de aici, amplasarea unui info-chioşc în apropierea zidurilor fostelor băi turceşti în care orice trecător ori turist să poată urmări reprezentarea grafică făcută cu ajutorul laserului 3D.

Complexul arheologic Băile otomane din Piaţa Libertăţii are o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi a fost descoperit în luna decembrie 2013.

În cadrul unor lucrări de reabilitare şi reamenajare a centrului istoric al municipiului Timişoara, au mai fost descoperite în Piaţa Libertăţii obiecte din perioada ocupaţiei otomane, un sistem de canalizare şi postamentul unei statui.

În Piaţa Sfântul Gheorghe, s-au descoperit zidurile unei moschei construite după anul 1552 şi ale Bisericii Sfântul Gheorghe, construită după anul 1754, precum şi un cimitir turcesc cu peste 80 de morminte.

În Piaţa Ţarcului, în faţa Palatului Dicasterial, în care funcţionează instanţele din Timiş, au fost descoperite zidurile unei cladiri administrative din timpul Imperiului Habsburgic.

De asemenea, în Piaţa Unirii au fost descoperite şanţul de apărare al fortificaţiei turceşti, care datează din secolul al XVI-lea, obiecte ceramice, unelte, două schelete umane, dar şi fragmente din scheletul unui animal de talie mare, posibil o cămilă.

Totodată, 20 de morminte turceşti, dintre care 17 aparţinând unor adulţi şi alte trei unor copii au fost descoperite de arheologi lângă zidurile unei moschei care au fost scoase la lumină pe strada Vasile Alecsandri din centrul Timişoarei.

Lucrările de reabilitare a centrului istoric din Timişoara au început la sfârşitul lunii octombrie 2013 şi sunt realizate de firma Romprest, care face aici lucrări de arhitectură, rutiere, de alimentare cu apă şi canalizare, reţele de alimentare cu energie electrică, instalaţii electrice pentru iluminatul public şi telecomunicaţii.

La finalul lucrărilor, programat pentru iulie 2015, zece străzi vor deveni pietonale. În plus, vor fi schimbate aproape în întregime Pieţele Sfântul Gheorghe, Libertăţii şi Ţarcului, excepţie făcând Piaţa Unirii, unde se vor face doar lucrări pentru înlocuirea reţelelor subterane şi a pavajului.

Totodată, proiectul prevede schimbarea mobilierului urban din zonă, iar subsolurile clădirilor istorice ar urma să fie transformate în spaţii comerciale.

Durata de execuţie a lucrărilor este de 21 de luni, iar valoarea totală a proiectului este de 53.005.711,38 lei, la care se adaugă TVA de 12.582.466,32 lei. Din acest total, contribuţia eligibilă a Uniunii Europene este de 42.013.145,55 lei, adică 80,35%, cea a bugetului de stat este de 9.228.774,35 lei, adica 17,65%, iar cea a Primăriei Timişoara este de 1.936.120,60 lei. TVA eligibilă este de 12.410.137,20 lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici