- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (24.05.2016, 11:26)
- Alina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
APADOR-CH: Faptul că un om are la bancă conturi ţine de viaţa privată
Organizaţia care apărără drepturile omului în România, APADOR-CH, condamnă modificarea Codului penal şi de procedură penală prin ordonanţă de urgenţă, mai ales că în aceasta au fost strecurate modificări de care vizează drepturile fundamentale, cum este cel prin care procurorii cer date de la bănci.
Urmărește
1713 afișări
APADOR-CH: Faptul că un om are la bancă conturi ţine de viaţa privată (Imagine Franck Hamel / Mediafax Foto)
"Faptul că un om are la bancă un cont bancar ţine de viaţa privată garantată de Constituţie. De când se modifică un drept fundamental prevăzut în Constituţie prin ordonanţă de urgenţă?", a declarat, pentru MEDIAFAX, Directorul executiv al APADOR-CH, Maria Nicoleta Andreescu, ca reacţie la comunicatul Ministerului Justiţiei prin care instituţia justifică necesitatea modificării art.153 din Codul de Procedură Penală care dă dreptul procurorilor, fără încuviinţarea judecătorului, să ceară date despre "existenţa şi conţinutul" conturilor bancare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
-
FSB susţine că a dejucat comploturile ucrainene de a ucide ofiţeri de rang înalt
-
China va construi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume în Tibet
-
Un mare producător de maşini donează un milion de dolari pentru inaugurarea lui Donald Trump la Casa Albă
Guvernul a adoptat prin ordonanţă de Urgenţă modificări atât ale Codului Penal, cât şi ale Codului de Procedură Penală pentru a pune de acord aceste coduri cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi unele directive europene. Printre aceste modificări, a fost introdusă însă şi o modificare a art.153 din care a fost eliminată sintagma "cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de drepturi şi libertăţi".
Articolul, lasă astfel libertatea procurorului să ceară oricărei instituţii bancare date despre conturi, atât existenţa lor, cât şi conţinutul. "Procurorul poate solicita unei institutii de credit sau oricărei alte instituţii care deţine date privind situaţia financiară a unei persoane comunicarea datelor privind existenţa şi conţinutul conturilor unei persoane, în cazul în care există indicii temeinice cu privire la săvârşirea unei infracţiuni şi există temeiuri pentru a se crede că datele solicitate constituie probe", se arată în articolul modificat de Guvern prin ordonanţă de urgenţă.
Ulteriror, Guvernul a venit cu o justificare menită să convingă că "procedeul probator nu are o natură intruzivă", iar "obţinerea de date privind situaţia financiară nu se realizează continuu" şi este de natură "a fi în favoarea persoanei vizate". Potrivit Ministerului Justiţiei, aflarea datelor despre conturi poate determina "eliminarea extrem de repede din rândul suspecţilor a unor persoane prin simplul răspuns negativ primit din partea unei instituţii de credit sau a altei instituţii care deţine date despre situaţia financiară a unei persoane". "Simpla informare în sensul că o persoană are sau nu cont într-un unitate bancară diferă de supravegherea mişcării conturilor, reglementată procedural de art. 1461 CPP Obţinerea datelor privind tranzacţiile financiare ale unei persoane", mai spune Ministerul Justiţiei, susţinând că articolul vizează doar existenţa conturilor şi nu şi conţinutul lor, lucru contrazis de modificarea în sine.
"Dacă toate celelalte decizii ale Guvernului modificate prin ordonanţă de urgenţă armonizau legislaţia cu deciziile CCR sau cu directive europene, le-am înţeles ca rezonabile, pentru că Parlamentul nu şi-a făcut treaba, celelalte, cum este cea privind dreptul procurorului de a cere direct de la bancă date persoanele, nu sunt rezonabile", a declarat reprezentantul APADOR-CH.
Ordonanţa, adoptată de Guvern a fost adoptată în şedinţa de miercuri, 17 mai, şi a intrat în vigoare luni, 23 mai.
Citeşte şi: ANAF, amendată cu 16.000 lei de Autoritatea Naţională pentru protecţia Datelor Personale
Citeşte şi: Procurorul General al României, despre dosarul Hexi Pharma: Marţi vom avea un prejudiciu
Citeşte şi: Percheziţii la locuinţa lui Dan Condrea
Citeşte şi: ISU: Reprezentanţilor mall-urilor trebuie să anunţe evenimentele la care sunt peste 200 de persoane
Citește pe alephnews.ro: Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce zile libere au românii în ianuarie 2025. Se anunță 5 sărbători legale care cad în timpul săptămânii
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe