- Home
- Stirile zilei
- BUCUREŞTI, (09.04.2017, 10:51)
- Mona Scarisoreanu
Care este profilul turistului străin care vizitează România - ce vizitează şi cât cheltuie
Dacă turistul austriac cheltuie 100 de euro pentru o zi petrecută în România, un american lasă aproape 1.200 dolari/călătorie, inclusiv biletul de avion. În funcţie de vârstă, aceştia călătoresc în Transilvania, Deltei Dunării, dar şi în oraşe cum ar fi Bucureşti şi Cluj.
Urmărește
3560 afișări
Care este profilul turistului străin care vizitează România - ce vizitează şi cât cheltuie (Imagine: Shutterstock/ Mediafax Arhiva Foto)
Acestea sunt principalele concluzii ale unui sondaj făcut de MEDIAFAX, la care au răspuns şefii birourilor de promovare turistică din Austria, Marea Britanie şi America de Nord.
Care este profilul turistului austriac pentru care România este una dintre opţiunile de petrecere a vacanţei? “Sunt cel puţin trei profiluri diferite de turişti austrieci interesaţi de România. Este turistul care are informaţii despre oferta culturală şi frumuseţea naturală a României şi îşi planifica un sejur de vizitare a României. Aceştia au vârstă de peste 40 de ani şi fac parte dintr-un segment de populaţie educat şi cu posibilităţi financiare peste medie. Călătoresc, de regulă, pe cont propriu, în mici grupuri cu familia sau cu prietenii apropiaţi. Preferă avionul combinat cu închiriere auto şi hoteluri centrale, de trei-cinci stele, în oraşe. Aceşti turişti vor să testeze seară viaţă culturală a marilor oraşe: operă, concerte simfonice, jazz, etc. Aceştia sunt consumatori de circuite culturale, city-break, turism de evenimente etc”, a explicat, pentru MEDIAFAX, Simion Giurcă, şeful Biroului de promovare şi informare turistică al României în Austria.
Conform acestuia, o altă categorie de turişti austrieci, care au călătorit şi călătoresc în ţara noastră sunt cei din clasa medie. Aceştia sunt, în marea lor majoritate, oameni cu vârste peste 50 de ani, cu timp şi bani pentru călătorii. Preferă circuitele culturale organizate, cu autocar sau avion, dar şi croazierele pe Dunăre, pentru a evită complicaţii şi pierderea de timp cu chestiuni organizatorice. Vor să viziteze cât mai mult. “Sunt oaspeţi care se încadrează perfect în clasă turistică medie vestică. Sunt dispuşi să plătească mai mult pentru calitate sau servicii suplimentare. În această categorie se înscriu diferitele circuite, inclusiv cele tematice, turismul rural şi de sănătate, croazierele pe Dunăre, etc”, spune Giurcă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopții. Ce înseamnă cele 89 de secunde rămase
-
Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia
-
Bolojan despre interimatul prezidenţial: Există o realitate constituţională ce trebuie respectată
-
George Simion acuză „lovitura de stat” din România şi lansează atacuri la adresa UE
Iar, cea de-a treia mare grupă de turişti austrieci, care vizitează România o reprezintă amatorii de turism activ şi de aventură. În această categorie intră oameni mai tineri, dar nu numai. Activităţile preferate sunt: drumeţii în Carpaţi, activităţi de outdoor, cicloturism, plimbare cu canoe, etc. “Numărul tinerilor care aleg destinaţia România este în creştere. Practic, toate destinaţiile atractive sunt vizitate, funcţie de traseele programate, de la obiectivele turistice din Transilvania, Maramureş, Moldova şi Bucovina, dar şi Bucureşti, Dobrogea etc. Pe de altă parte, odată cu creşterea cererii pe segmentul turismului cu autorulote aria de cuprindere a turiştilor austrieci s-a extins”, subliniază Simion Giurcă.
În medie, turistul austriac cheltuie 100 de euro pentru o zi petrecută în România.
În schimb, americanii care vizitează Europa au o medie a veniturilor anuale/familie de 135.700 de dolari, vârsta medie de 45 de ani, iar majoritatea sunt femei. Dintre aceştia, doar 12% dintre americani călătoresc în Europa în bază unor pachete de călătorie/ tururi achitate anticipat. În Est însă ajung în special cei cu vârsta de peste 50 de ani.
Ce vor americanii
“Cei mai mulţi dintre americanii şi canadienii care au vizitat sau intenţionează să viziteze România sunt călători educaţi şi experimentaţi care au călătorit deja, de cel puţin trei ori, în Europa de Vest şi Centrală şi care doresc să continue să exploreze Bătrânul Continent. Există, de asemenea, un număr semnificativ de turişti potenţiali, şi efectivi, care au una sau mai multe motivaţii speciale pentru a vizită România de exemplu artă bizantină unică ilustrată de mănăstirile din Bucovina, bio-diversitatea Deltei Dunării, istoria şi arhitectură unora dintre zonele şi oraşele României, locurile în care s-au născut, şi şi-au trăit o parte a vieţii, bunicii sau străbunicii lor, etc. Aceştia din urmă nu vizitează neapărat Europa de trei sau mai multe ori înainte de a călători în România. A treia categorie importantă de turişti nord-americani o constituie persoanele, de regulă cu vârstă de 50 de ani sau mai mult, care efectuează croaziere în secţiunea de sud-est a fluviului Dunărea sau pe Marea Neagră”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Simion Alb, şeful Biroului Naţional de Turism al României din America de Nord.
Acesta arată că cele mai cunoscute atracţii turistice în rândul turiştilor americani şi canadieni sunt Bucureştiul, sudul Transilvaniei, în principal Braşov, Sibiu cetatea Sighişoara, Bucovina, castelele Peleş şi Bran.
“Vacanţele active, în principal drumeţiile în Munţii Carpaţi, drumuţiile în zona rurală au început prezinte interes pentru tot mai mulţi americani şi canadieni. Numeroase cercetări au confirmat faptul că un număr însemnat de americani asociază România cu legenda Contelui Dracula, personajul fictiv al scriitorului irlandez Bram Stoker, ceea ce constituie pentru numai aproximativ 5% dintre americani o motivaţie suficientă pentru călători în România”, arată Alb.
În urmă cu aproape un an Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii un comunicat care arată că americanii sunt turisţii care cheltuiesc cel mai mult în timpul unei vizite în România, aproape 1.200 dolari/ calatorie.
România a primit, în anul 2016, 232.046 de turişti şi vizitatori din America de Nord, cu 7,48 % mai mulţi decât în 2015. America de Nord este principala piaţă turistică extra-europeană a României şi a treia sursa de incoming - turişti şi vizitatori străini care au sosit în România, în perioada de vacanţă (lunile mai – octombrie 2016). Germania şi Italia au ocupat primele două locuri. Alte statistici arată că americanii sunt cei mai numeroşi clienţi ai hotelurilor de cinci şi patru stele din capitala României.
În schimb, INS a anunţat că, în 2013 eram vizitaţi de 91.625 turişti britanici, în 2015 am ajuns la 125.589, iar în 2016 am atins cifra de 140.594.
Turistul britanic, relativ bogat şi din ce în ce mai pretenţios
Profilul turistului britanic, a fost conturat de Răzvan Marc, şeful Biroului Naţional de Turism al României de la Londra: “Turistul britanic este experimentat, relativ bogat şi din ce în ce mai pretenţios. Principalele elementele considerate esenţiale pentru o vacanţă reuşită sunt: vremea (cu 49 % britanici considerând vremea caldă importantă); excursiile în locuri noi, interesante, cu vizitarea unor zone şi culturi noi (44% acordând importanţă mare acestui element); băutură la preţuri rezonabile; bucătăria locală; plaje neaglomerate, curate şi fără zgomot (în special familiile cu copii); transport convenabil (în termenii cost/acces); viaţa de noapte (25 %). Decizia asupra unei destinaţii este influenţată şi de pericolul de atentate teroriste, teama de boli, lipsa igienei şi de raportul cost/calitate, în special la cazare”.
Acesta spune că principalele atracţii în România pentru turiştii britanici sunt: Transilvania /oraşe medievale (este, de departe, cel mai solicitat produs); mănăstirile din Bucovina, tururile culturale; vacanţe combinate Bucureşti/munte vara (în special drumeţii); turism rural şi sate tradiţionale; litoral şi Delta Dunării; schi; călătorii de interes special (bird watching, proiectul “animale carnivore mari”, degustări de vinuri, Dracula, arhitectura etc.) şi călătoriile pentru evenimente culturale şi de afaceri.
“Concret, majoritatea turiştilor britanici nu ratează Palatul Parlamentului, Muzeul Satului, Castelele Bran şi Peleş, satele saxone, Sighişoara, Maramureşul şi mănăstirile din Bucovina. În ultimul an a crescut interesul pentru city break, în special Bucureşti şi Cluj Napoca, iar ritmul se va intensifica în anii următori dat fiind faptul că există zboruri directe din Marea Britanie înspre 12 oraşe din România”, arată Răzvan Marc.
Acesta arată că, în ultimii ani, deşi nu a fost finanţată nicio campanie de promovare în Marea Britanie, fluxul de turişti a crescut şi datorită unor evenimente sau produse media care au menţinut ţara noastră în atenţia potenţialilor turişti de aici: seria Wild Carpathia şi promovarea făcută de Prinţul Charles, plasarea Transilvaniei pe primul loc în topul Lonely Planet al regiunilor de vizitat în 2016, lansarea noului ghid Rough Guides, singurul ghid cu distribuţie globală dedicat ţării noastre, seria TV de 6 episoade Romanian Food and Wine de pe Travel Channel, la care Reprezentanţa Londra a fost consultant, fără vreo implicare financiară, parteneriatele realizate cu Sony Pictures pentru Hotel Transylvania 2 sau cu festivalul Untold – Transylvania All Inclusive.
Citeşte şi: EXCLUSIV Vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc: Criza de personal din turism, cauzată de DISPARIŢIA şcolilor de profil
Citeşte şi: FOTO Târgul de Turism al Olteniei
Citeşte şi: Clienţii din România, nemulţumiţi de serviciile din domenii ca telecom, turism, bănci sau taximetrie
Citeşte şi: Primul site de turism pentru promovarea Roşiei Montane a fost lansat. Turiştii pot cosi fân
Citește pe alephnews.ro: Danemarca cere unitate europeană în fața presiunilor lui Trump asupra Groenlandei
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
PROSPORT.RO
Caz tulburător la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța. Cristina a murit la 39 de ani, deşi medicii spuneau că este bine
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 23:23
-
ieri, 22:51
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1070. Putin afirmă că Zelenski nu are dreptul de a semna niciun acord de pace cu Rusia / SBU demontează reţeaua de spioni ruşi care viza avioanele F-16 / Zelenski s-a întâlnit cu Macron şi preşedintele Consiliului European, în Polonia / Rafinăria de petrol Ryazan din Rusia îşi suspendă activitatea / Atacuri ruseşti asupra a 9 comunităţi din regiunea Sumy