Judecătorii au rămas în pronunţare în dosarul Bica-Simu. ÎCCJ ar putea schimba încadrarea juridică

Instanţa supremă a amânat luarea unei decizii în dosarul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, este acuzată că ar fi primit bani de la omul de afaceri Horia Simu, după ce la termenul de meircuri s-a luat în discuţie schimarea încadrării juridice pentru inculpaţii din dosar.

Urmărește
2386 afișări
Imaginea articolului Judecătorii au rămas în pronunţare în dosarul Bica-Simu. ÎCCJ ar putea schimba încadrarea juridică

Judecătorii au rămas în pronunţare în dosarul Bica-Simu. ÎCCJ ar putea schimba încadrarea juridică (Imagine: Silviu Matei / Mediafax Arhiva Foto)

Alina Bica ar putea primi o sentinţă pentru favorizarea făptuitorului şi nu pentru luare de mită şi participaţie improprie sub forma determinării cu intenţie la săvârşirea fără vinovăţie a infracţiunii de abuz în serviciu, cum fusese încadrată iniţial.

În acelaşi dosar, pentru Horia Simu ar putea fi schimbată încadrarea juridică din dare de mită în cumpărarea de influenţă, în timp ce pentru Pop Şerban s-ar putea schimba din complicitate la infracţiunea de dare de mită în trafic de influenţă.

Procurorul anticorupţie s-a opus schimbării încadrării juridice, argumentând că s-ar "minimiza contribuţia inculpatei la rezultatul final care i-a fost propus, clasarea cauzei penale". Procurorul a concluzionat că Alina Bica ar fi primit mită 17.500 de euro prin Ionuţ Mihăilescu, fost consilier, pentru a interveni în clasarea unui dosar.

"Nu se impune reîncadrarea juridică. Actuala încadrare este legală şi temeinică. Probele dovedesc săvârşirea infracţiunilor. Schimbarea încadrării la Alina Bica ar duce la exonerarea acesteia privind luarea de mită. Ar minimiza contribuţia inculpatei la rezultatul final care i-a fost propus, clasarea cauzei penale. La 8 noiembrie 2014, inculpata a primit 17.500 de euro la locuinţa sa. Banii s-au dat într-o cutie de cadou, martorul s-a prezentat la locuinţa inculpatei şi există probe în acest sens. Se constată că în 8 noiembrie Ionuţ Mihăilescu discută cu Alina Bica şi o cheamă, spunându-i că trebuie să îi dea bani de taxi. (...) Are loc o nouă discuţie după 30 de minute, în care Mihăilescu a ajuns la locuinţa din zona Tineretului. Apare scenariul în care inculpata se ceartă cu soţul, coboară din maşină şi merge pe jos până la apartament şi se întâlneşte cu Mihăilescu. Era ziua inculpatei şi era firesc să primească cadouri, orice fel de cadouri. Inculpata, când a coborât din maşină, a rămas cu telefonul şi cu cheile de la maşină, inclusiv cu cheile de la apartamentul în care nu mai locuia. Vă rugăm să observaţi că inculpata n-a solicitat audierea vecinei care observa lucruri ciudate", a precizat procurorul în sala de judecată.

Alina Bica a delcarat în faţa judecătorilor, atunci când i s-a oferit ultimul cuvânt, că îi este ruşine că este procuror şi că se bucură că a scăpat de acuzaţia de "şpăgăriţă".

"Rog să manifestaţi înţelegere faţă de mine. Nu mi-a fost niciodată ruşine să fiu procuror, doar în seara asta. Nu s-au adus cadouri la ziua numelui. La ziua numelui se vine cu flori. Nimeni nu mă poate acuza de atâta nesimţire să iau şpăgi. Nu ştiu care va fi solutia, dar măcar m-aţi scăpat de acuzaţia de şpăgăriţă. Nepoata mea când va creşte nu va zice de mătuşa sa că a fost şpăgăriţă, va zice că am fost abuzivă. Oricare din procurorii şefi care au funcţie de conducere să se gândească de două ori când cheamă un subaltern sa-i zică : prietene, ai un dosar de nouă ani de zile, fă ceva cu el", le-a spus Bica judecătorilor.

Dosarul a fost trimis instanţei în septembrie 2015. Potrivit rechizitoriului, în 2014, Şerban Pop a primit de la Horia Simu aproximativ 230.000 de euro, cash şi sub forma a două contracte de consultanţă judiciară, pentru a interveni la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), în scopul soluţionării favorabile a unui dosar penal al omului de afaceri.

"La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban. Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de omul de afaceri în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menţionat mai sus", au precizat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Alina Bica a înlocuit procurorul care instrumenta dosarul lui Horia Simu şi a făcut presiuni asupra magistratului care a preluat cauza pentru a da o soluţie de clasare în dosarul în care era urmărit penal Horia Simu. În final, în dosarul omului de afaceri procurorul de caz a dispus o soluţie de clasare, DNA arătând că, potrivit probelor administrate în cauză, magistratul a acţionat fără vinovăţie.

Alina Bica este judecată şi în alte cauze, având o condamnare în primă instanţă de patru ani de închisoare pentru favorizarea faptuitorului în dosarul în care este judecată alături de Adriean Videan. Fostul ministru al Economiei a fost achitat.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici