- Home
- Stirile zilei
- BRUXELLES, (12.07.2018, 12:24)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
VIDEO Klaus Iohannis, după summitul NATO: Nu există pericol de destrămare a NATO. Preşedintele Trump nu a fost agresiv/ Despre alocarea a peste 2% din PIB pentru apărare: Siguranţa nu are preţ
Preşedintele Klaus Iohannis face declaraţii de presă, după participarea la summit-ul NATO de la Bruxelles.
Urmărește
5876 afișări
Motivul pentru care Donald Trump a anulat întâlnirea cu Klaus Iohannis - SURSE
UPDATE 14.50
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că nu există un conflict în NATO şi nici pericolul de destrămare al Alianţei Nord Atlantice, iar preşedintele american Donald Trump nu a fost agresiv la summit-ul încheiat la Bruxelles, ci "a spus lucrurilor pe nume" .
"Pot să vă spun că nu există acest pericol. Nu există un conflict. Există o discuţie şi aceste chestiuni au fost aduse în discuţie de preşedintele Trump. Preşedintele Trump nu a fost agresiv, a spus lucrurilor pe nume. Ne-am despărţit în ideea că NATO este cea mai puternică alianţă, este unică şi că vom merge împreună mai departe. Dar impreună ne-am angajat să facem NATO şi mai puternică, inclusive Germania", a declarat preşedintele Klaus Iohannis, după summit-ul de la Bruxelles.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Coaliția PSD-PNL-UDMR alege datele votului. Primul tur, înainte de Paște?
-
Elon Musk susţine partidul AfD într-un articol de opinie publicat într-un ziar german
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
Manmohan Singh, fostul prim-ministru al Indiei, a fost incinerat astăzi în cadrul unui omagiu naţional
"În ansamblu postura NATO a fost întărită la acest summit. În final, sesiunea foarte specială – banii. Ştiţi că în 2014 s-a decis ca în principiu până în 2024 alocările naţionale pe apărare să fie 2% din PIB pentru fiecare ţară în parte. Acum rezultatele sunt foarte diferite şi ne aflăm destul de departe de momentul 2014. România a ajuns la 2%. SUA sunt undeva în jur de 4% la cheltuieli pentru apărare. Dar sunt şi ţări care au de abia 1% pentru apărare. S-a pus apăsat îăn discuţie ceea ce noi numim burden sharing. Cu toţii am renunţat, din păcate la întâlnirile bilaterale. A fost o discuţie destul de intensă şi am hotărât împreună să schimbăm programul pe loc. Am continuat programul doar noi aliaţii. Am ajuns la concluzii optimiste. Mai mulţi aliaţi care sunt departe de 2% s-au angajat să îşi facă cheltuieli pentru apărare. S-a discutat, însă fără să se ia o decizie, să încrcăm să se meargă mai departe şi probabil la următoarele summit-uri vom avea o abordare în care se încearcă să se meargă peste alocările de 2%.", a mai spus Iohannis.
Iohannis, despre alocarea a peste 2% din PIB pentru apărare: Siguranţa nu are preţ
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, referitor la alocarea pe viitor de către România a peste 2% din PIB pentru apărare, că "siguranţa nu are preţ", însă este o discuţie complicată deorece trebuie avute în vedere şi sumele din bugetul de stat alocate sistemului de sănătate şi educaţie.
Întrebat, joi, la finalul summit-ului NATO de la Bruxelles, dacă România îşi permite pe viitor să aloce până la 4% din PIB pentru apărare, preşedintele Klaus Iohannis a răspuns: „Trebuie să spun că siguranţa nu are preţ, dar pentru asta e nevoie de cheltuială. Securitatea nu vine de la sine, ci cum am spus înainte, că România nu e doar receptor de securitate, ci oferă securitate şi atunci cu siguranţă la momentul potrivit vom fi deschişi la cheltuielile pentru apărare. Este o discuţie complicată pentru că şi sănătatea, şcoliile cer bani, pensiile, însă nu dorim să fim fără apărare. Nu s-a decis încă nimic, însă vom continua discuţiile anul viitor, când ne vom întâlni să serbăm 70 de ani de NATO”.
Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că ţările NATO ar trebui să aloce în cele din urmă 4% din PIB pentru apărare, sugerând o dublare a obiectivului de 2% stabilit anterior la summitul NATO din Ţara Galilor din 2014.
"Preşedinţii (SUA) au încercat mai mulţi ani la rând fără succes să facă Germania şi alte naţiuni NATO bogate să plătească mai mult pentru protecţia lor faţă de Rusia. Plătesc doar o fracţiune din costul lor", a afirmat preşedintele Trump într-un mesaj postat joi pe Twitter.
"În plus, Germania tocmai ce a început să plătească Rusia, ţara de care doresc să fie protejaţi (...) Nu este acceptabil! Toate naţiunile NATO trebuie să atingă obiectivul lor de 2%, şi în cele din urmă trebuie să ajungă la 4%".
Preşedintele american Donald Trump a anulat întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis, aceasta fiind stabilită pentru ora 11.00, la Bruxelles. Potrivit unor surse oficiale, preşedintele american a anulat joi toate întâlnirile bilaterale.
”Preşedintele Donald Trump trebuia să iasă de la reuniune şi participe la întâlnirile bilaterale. În cadrul reuniunii au fost discuţii contradictorii şi a trebuit să rămână în sală. Au fost scoase statele partenere şi au ramas doar aliaţii. Reuniunea continuă şi la această oră, în formatul de miercuri (1+1)”, au declarat pentru MEDIAFAX surse oficiale.
Sursele citate au transmis că preşedintele american şi-a anulat întâlnirile stabilite pentru joi, în a doua zi a summit-ului NATO, Trump urmând să plece spre Londra.
Informaţia că Donald Trump se întâlneşte cu Klaus Iohannis a apărut joi, inclusiv pe programul oficial al preşedintelui şi a fost confirmată anterior de delegaţia oficială a SUA la summit-ul NATO de la Bruxelles.
La scurt timp după ora 11.00, când urma să aibă loc întâlnirea, a apărut informaţia că aceasta a fost anulată. De pe programul oficial al preşedintelui României a dispărut anunţul privind întâlnirea.
Ulterior, surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX, că toate întrevederile bilaterale ale preşedintelui Trump, care urmau să aibă loc la Bruxelles, au fost anulate.
Citește pe alephnews.ro: Sonda Parker Solar Probe a ajuns la 6,1 milioane kilometri față de Soare. Cristian Român: „A zburat cu cea mai mare viteză atinsă vreodată de un obiect creat de mâna omului”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Înfiorător! Ce a apărut la locul accidentului din Roșiori? Oamenilor care trec pe stradă nu le vine să creadă
CANCAN.RO
Care sunt cele două CUVINTE din limba română pe care le-ai folosit greșit până acum. Le auzi tot timpul de sărbători
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 21:06
Zeci de zboruri amânate în urma unei avertizări de ceaţă emisă de un important aeroport britanic
-
astăzi, 20:18
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1039. Zelenski sugerează schimbări importante în structura de personal / Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână